Ženski sklek

Ženski sklek

Nisam preterano volela da radim vežbe, pa samim tim još uvek nema dovoljno snage u telu, što se tiče sklekova, radila sam ih kao klinka dok sam trenirala plivanje i 10 i više godina nakon toga ponovo. Nakon više od deceniju ne radenja te vežbe, naravno da sam psovala celu familiju instruktorki aerobika koja me je na to terala. Naravno da nisam mogla ni jedan ženski da uradim, a kamoli muški, a kamoli 2 i više ženska u seriji…

Priznajem da sam se osećala inferiorno u odnosu na druge devojke i da me je bilo sramota što svoju kilažu, koja je manja od 55kg, što je zaista normalna i niska kilaža za nekoga od 25 godina, ne mogu da uradim ni jednu vežbbu sa težinom sopstvenog tela, a kamoli još sa tegićima ili ne daj bože sa pravim pravcijatim tegovima težim od 1-2kg!!!

Sramota me je bilo same sebe! Klasičan primerak razmažene štreberke i gradske devojke koja ništa teže od kašičice kafe nije podigla, a kamoli trenirala i održavala svoje telo snažnim i u kondiciji.

DSC_7504

Sva sreća, tu je srpski inat! Nakon tog prvog treninga i sa urađenom polovinom jednog jedinog ženskog skleka, i neviđenom upalom mišića ruku i ramena i nakon toga, rekla sam sebi: “e, vala, uspećeš kad-tad! Niko nikad nije uspeo ako se nije dovoljno trudio… Za sve je potrebno vreme, to je bio prvi trening, polako samo…”

Htela sam zategnute i oblikovane ruke, izbegavala sam tegove, pa čak i tegiće, jer zaista ne pazim na ishranu i još imam nekih problemčića sa štitnom žlezdom, a čim ne pazite šta jedete, to znači da ako nemate fantastičan metabolizam- imaćete salce, a salce preko mišića zaista ružno izgleda, onda vam mišići deluju ogromno i naduveno, a ne izdefinisano kako sam ja želela. Priznajem da nikad nisam imala otromboljene ruke, a to je zato što mi je kilaža uvek bila slična – više-manje 2-3kg nije bilo strašno da bi se koža oklembesila, mada sam kilažu održavala više nego redovnim izčascima i neprestanim igranjem (skakala sam i po 5 sati na štikletinama od 16cm, a to svakako mora da ostavi neki pozitivan trag na telu).

Tako sam od polovine skleka na aerobiku, prešla na 20 u seriji bez da se umorim, onda su mi i ti sklekovi dosadili pa sam počela sa muškim (inače volim da istražujem i pomeram granice i radim zabranjene stvari ili one koje niko ne može i ne ume, da idem u inat predrasudama poput ove da muški sklekovi “gruvaju” ruke), onda sam došla do toga da mogu da uradim i trocifren broj muških sklekova u seriji, ali sam odustala od toga, jer mi je postalo dosadno da budem veće i hrabrije muško od samih muškaraca, iako je promena na rukama bila neprimetna- niti sam dobila masu, samo sam skinula postojeće salo i oblikovala ruke, dobila mišiće ramena i suptilne mišiće po leđima, što se meni jako dopada. Radila sam čak i muške sklekove sa tapšanjem. Jako, jako teška i izazovna vežba koju sam morala da probam!

Priznajem, uspela sam samo par u seriji, ali bar sam uspela, naučila sam da apsolutno ništa nije nemoguće ako se dovoljno trudimo i želimo!!!

Nerviralo me je što devojke misle da će imati ruke kao muškarci ako rade vežbe sa tegovima i ako rade muške vežbe – poput sklekova ili zgibova… Morala sam da proverim tu “definiciju” na sebi!!!

Shvatila sam da jedino kad ću dobijati masu, ali ne onu pozitivnu- mišićnu, već salo – je kada se ožderavam od fast food-a, slatkiša, jedem kasno, itd. NE zbog vežbi i tegova, već zbog loše hrane i premalo sna… U početku, kada sam iole vodila računa o ishrani i snu, sam čak i smršala 3-4kg za mesec dana. s tim što više nije ni trebalo da mršavim (građena sam tako da mršavim iznad struka i vide mi se rebra, a noge i dupe ostaju manje-više iste za šta se muški rod, verujem, zahvaljuje Bogu, hahaha)

Ženski sklekovi su odlična vežba koja može služiti za postizanje raznih ciljeva, redukciju telesne mase, zatezanje mišića ili kao obična rekreacija.

Početni položaj je na kolenima, šake su postavljene nešto šire od širine ramena, pogled je na dole. Veoma bitna stvar je da prilikom spuštanja tela ceo trup zajedno ide ka dole paralelno sa podom, uključujući karlicu.

Udah je prilikom spuštanja na dole, dok je izdah prilikom podizanja tela ka gore.

Sklekovima angažujemo grudne mišiće, mišiće ramena kao i mišiće ruku i gornjeg dela leđa, pomeranjem položaja šaka možemo menjati aktivaciju pojedinih mišićnih grupa. Postoji puno varijacija skleka, ali sad govorim o ženskom skleku.

Ako želite da na brz način zategnete ruke – radite ženski sklek, preporučujem po 10 i više u seriji, ukupno 3 serije. Nije ni propadanje loše, ja to zovem obrnutim sklekom.

Želim vam da ne odustanete od lepih i zategnutih ruku, ne samo što ide leto, nego je greota da se stidite bilo kog dela svog tela i da ga prekrivate jer ste njime nezadovoljni!!!

“Osoba koja može odvesti sebe još dalje kad napor postane bolan je osoba koja će pobediti.” Sir Roger Bannister

Ostavi komentar