Uticaj saune

Uticaj saune

Nisam preterani ljubitelj ekstremne toplote, čak  od te toplote i ošamućenosti i zaspim. Tad mi je baš lepo, toplo, a dok se opuštam, ujedno činim nešto zdravo za lice  i telo. Tih nekoliko minuta provedenih u sauni me oslobađaju od stresa, potpuno opustim mišiće. Još bolje ako se lepo istegnem nakon treninga, saunom smanjujem napetost  i eliminišem mlečnu kiselinu, pogotovo sportisti znaju koliko ona ume da boli i koliko ta mlečna kiselina otežava trening i čini mišiće krutim, a zbog  preterane toplote,  šire se krvni sudovi i poboljšava rad srca, znojenjem se toksini izbacuju iz organizma, koža se čisti i izgleda mekše. Ovo je najbolji način za detoksikaciju, a bolje ćemo spavati nakon upotrebe saune. Sam osećaj nakon saune je  savršen, i zaista podiže raspoloženje, izazvano izlučivanjem endorfina, hormona sreće.

screen-shot-2014-02-25-at-3-15-31-pm

Dobra je za zdravlje, jer smanjuje mogućnost za dobijanje prehlade i gripa, jer kada je telo izloženo visokoj temperaturi proizvodi bela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv bolesti i virusa.

Dobra vest za devojke, a i za muški pol, koji su na nekoj dijeti trenutno, jer sauna pomaže brže topljenje prekomernih masnih naslaga, a bez narušavanja zdravlja. Za pola sata intenzivnog zagrevanja, možemo potrošiti do 800 kcal. (Ovo sam pročitala negde još davno, i ne bih se baš oslonila na tu cifru, ali je svakako efekat momentalno vidljiv zbog izbacivanja viška tečnosti iz organizma, čime se ubrzava metabolizam)

Sauna takođe leči astmu i uopšte tegobe disajnih puteva, te pomaže u prevenciji prehlade i upale sinusa.

Dobra i proverena vest za devojke je da je veoma efikasna u borbi protiv celulita, samim tim će i telo izgledati bolje i zategnutije, pomaže i kod reumatskih oboljenja, odlićna je za regulaciju krvnog pritiska, poboljšava memoriju, te ćemo brže i bolje učiti nakon upotrebe saune, nakon nekog vremena.

Nije baš preporučljivo devojkama da idu u saunu za vreme menstruacije, jer ona može dovesti do obilnijeg krvarenja, ali ako nekoj devojci prija da tokom ciklusa ide u saunu, što da ne.

Takođe, možete uneti flašicu vode, kako biste sprečili dehidrataciju.

Portrait Of A Muscular Man Relaxing In Sauna

Trudite se da osetite svoje telo i njegove potrebe, što znači da ako ste premoreni i vrti vam se u glavi, nije baš preporučljivo ići u saunu, ako ste previse gladni, takođe, jer možete da se onesvestite nakon gubitka tečnosti putem znojenja, čime se dodatno iscrpljuje već umoran organizam, nemojte da idete u saunu ako ste tek jeli, takođe može da vam bude loše. (Nažalost, ovo sam jednom proverila-bila sam užasno gladna nakon treninga i pojela sam banana pre odlaska u saunu, ali mi je bilo muka i vrtelo mi se uglavi nakon saune, jedva sam izdržala 3 minuta, a obično idem 10ak minuta u saunu koja dostiže nekih 80 stepeni).

Pre odlaska u saunu treba se konsultovati sa lekarom, ako imate neku bolest- od bolesti kože, do bolesti srca, ako ste u drugom stanju, ako imate bilo kakav metal u sebi ili pijete lekove, kako sauna ne bi imala kontra-efekat od onog koji inače ima- poboljšava zdravlje, sreću i izgled.

Ostavi komentar