Uticaj igračaka na razvoj dece

Uticaj igračaka na razvoj dece

Vremena se menjaju, a potreba dece za igračkama ostaje nepromenjena. U razgovori sa Aleksandrom Filipović, vlasnicom ODDO igračaka, prenosimo vam njena iskustva.

Vaše iskustvo sa igračkama je bogato. Koja je vaša preporuka roditeljima i svim kupcima igračaka?

Kao neko ko se, u saradnji sa psiholozima i pedagozima, profesionalno bavi dečijim igračkama više od 20 godina, mogu reći da igračke imaju veoma bitnu ulogu u razvoju dece.

Kada razgovaramo sa mladim roditeljima koji nam se često obraćaju sa sličnim pitanjima i neretko traže savet prilikom odabira igračaka, uvek napominjemo to da je svako dete individua za sebe.

Shodno tome, naša preporuka je: trudite se da deci kupujete igračke prilagođene njihovom uzrastu, s tim što je preporuka da roditelji prvo provere da li su igračke bezbedne za njihovo dete.

Plišani omiljeni likovi

Odlično. Možete li nam reći koje biste Vi igračke preporučili za uzrast do 12 meseci?

Jedna od osnovnih uloga igračaka u dečijem razvoju je podsticanje njegovog psihomotornog razvoja.

Iz tog razloga igračke koje se preporučuju za decu do 12 meseci su one koje imaju prijatne zvukove, kao i adekvatne boje.

Primer tome mogu biti muzička vrteška, zvečka, šuškave knjige, ili mekana lopta – zvečka koja je recimo na našem ODDO sajtu jedan od najtraženijih artikala već godinama.

Ok, a koje igračke biste preporučili roditeljima čija su deca u uzrastu od 12 do 36 meseci?

U uzrastu od 12 do 18 meseci deca postaju pravi mali istraživači, pa najčešće obožavaju da se igraju kockama kao i raznim muzičkim instrumentima.

Naša najtoplija preporuka za decu u ovom uzrastu mogu biti Clemmy mekane kocke koje pored toga što pospešuju mentalni i motorički razvoj deteta, omogućavaju sigurnu igru dece.

Nakon 18. meseca, dete postaje sve samostalnije, pa je taj period idealan za dodatni razvoj motorike, uz igračke kao što su guralice i tricikli.

Nakon druge godine ranog razvoja, dete počinje logički da zaključuje, pa je tada idealno vreme za igračke koje razvijaju razmišljanje i logičko zaključivanje, kao što su slagalice i umetaljke.

Možete li nam reći koji je značaj edukativnih i interaktivnih igračaka?

U saradnji sa vrtićima, predškolskim i školskim ustanovama, uvideli smo veliki značaj edukativnih i interaktivnih igračaka.

Ove igračke suštinski podstiču i razvijaju kreativne i intelektualne spostobnosti kod dece.

Crtanje i Bojenje

Uz takve igračke deca mogu naučiti brojeve, slova, pa čak i strane jezike, što ih priprema za predškolske i školske aktivnosti.

Takođe, ova vrsta igračaka je veoma bitna za razvoj dece ometene u razvoju.

Da li je bitno od kog će materijala biti igračke koje kupujemo deci?

Veoma je bitno.

Igračke treba da budu napravljene od netoksičnih materijala kao što su tekstil, drvo ili kvalitetna kuvana plastika.

Kako da znamo da igračke koje kupujemo nisu opasne po zdravlje?

Kao majci troje dece, zdravlje dece je na prvom mestu.

Igračke koje se nalaze u prodavnicama igračaka prolaze strogu kontrolu: ispituju se hemijske, fizičke i druge karakteristike igračaka kako bi one bile bezbedne za upotrebu.

Verovali ili ne, kriterijumi kontrole igračaka koje se legalno uvoze u našu zemlju su u nekim segmentima strožiji nego u EU.

Zato preporučujemo da se igračke kupuju isključivo u prodavnicama igračaka, jer su te igračke morale da ispune stroge standarde i da prođu detaljne kontrole.

Koliki uticaj imaju igračke na emotivni razvoj deteta?

Ogroman.

Dugo sam mislila da crtani filmovi, pa i igračke kao što su Gormiti, Transformersi, Yu – Gi – Oh nisu dobre za decu, jer postoje elementi borbe i pucanja.

Ali ako dublje pogledamo, i tu kroz igru deca uče i emotivno se razvijaju, spoznajući razlliku između dobra i zla, pravde i nepravde, pa čak i uče o očuvanju životne sredine.

Kao još jedan primer možemo navesti i to da se deca prilikom igranja sa lutkama ili prilikom dečije brige o igrački kućnom ljubimcu, emotivno vezuju za iste i na taj način razvijaju osećaj empatije i odgovornosti.

Takođe, igračke kod dece stvaraju osećaj razumevanja i postojanja obaveze koja se ogleda u tome da svoje igračke treba da čuvaju (da ih ne bacaju, lome i kvare) i da ih, kada završe sa igrom, vrate na mesto predviđeno za igračke.

Isto tako, igračke služe za razvoj socijalizacije dece tako što će ona svoje igračke deliti sa drugarima umesto da ih ljubomorno čuvaju i da se ne ljute kada im drugari uzmu igračku da pogledaju kakva je.

U Vašem asortimanu se nalaze i društvene igre, a znamo da ste i sami kreirali dve. Koja je uloga društvenih igara?

Društvene igre razvijaju kako osećaj takmičarskog duha, tako i osećaj timskog rada kod dece.

Takođe ih uče da su pobede i porazi sastavni deo života.

Da, mi smo autori dve nagrađivane društvene igre „Čuvari mudrosti“ i „Tragovi – Igra o umetnosti i putovanju“.

Za obe igre smo dobili priznanje „Dobra igračka“.

Šta je važnije: kvalitet, kvantitet ili brend?

Veoma često agresivni marketing roditelje, bake i deke može dovesti u zabludu da je određena skupa igračka zvučnog brenda pravi izbor za dete.

To često nije tako.

Neretko igračke manje poznatog brenda mogu biti zanimljivije i bolje za decu.

Uvek treba voditi računa o tome da igračke ispunjavaju predviđene standarde i da budu bezbedne za korišćenje, a ne smemo da dopustimo da nam brend i cena budu garant kvaliteta igračke.

Što se kvantiteta tiče, istraživanja su pokazala da nije dobro decu „pretrpavati“ igračkama jer tako deca brzo postanu prezasićena i prestanu da cene igračke i da im se raduju.

Deca se najviše raduju igračkama (za njih garderoba nije poklon kojim će se oduševiti), ali to ne znači da ih deci treba poklanjati previše često i da te igračke moraju biti skupe.

Važno je da decu od malih nogu učimo skromnosti, da se raduju malim stvarima i da budu zahvalna i za male igračke.

Vaša prodavnica igračaka je onlajn. Da li se kupci odlučuju za onlajn kupovinu ili preferiraju da igračke kupuju oflajn?

Onlajn prodaja igračaka postaje sve popularnija. Kupci se sve više odlučuju za onlajn kupovinu igračaka, ali važno je da onlajn prodavnica pruža sve potrebne podatke, da se pored svakog proizvoda nalaze fotografije i da proizvodi budu detaljno i tačno opisani.

Takođe je bitno da kupovina može da se obavi jednostavno u nekoliko koraka i da onlajn prodavnica poseduje korisničku podršku koja će odgovoriti na sva eventualna pitanja kupaca.

Pored jednostavnosti, najvažnija stvar je sigurnost pri kupovini.

Kupac mora znati da će uvek dobiti ono što je poručio i da uvek može igračku vratiti nazad ukoliko nešto nije u redu.

Sjajno. Da li biste za kraj nešto poručili našim čitaocima?

Sve igračke na svetu nisu bitne, ukoliko se zajedno ne igrate i ne uživate u igri sa svojom decom.

 

 

Ostavi komentar