Top 5 zanimljivih činjenica koje bi trebalo da znate o Srbiji

Top 5 zanimljivih činjenica koje bi trebalo da znate o Srbiji

Srbija je jedan od vodećih izvoznika malina na svetu. Prema podacima iz 2012, gotovo 95 odsto malina na svetskom tržištu dolazi iz naše zemlje.

  • Srbija je jedan od vodećih izvoznika malina na svetu. Prema podacima iz 2012, gotovo 95 odsto malina na svetskom tržištu dolazi iz naše zemlje.

  •  U Srbiji postoji reka koju zovu Godina. Ali, zapravo, njeno pravo ime nije Godina, već Vrelo, a taj nadimak je dobila zbog svoje jedinstvene dužine. Verovali ili ne, ova reka je dugačka tačno 365 metara.

  • Đavolja varoš – Jedno od najvećih svetskih čuda prirode. Ovaj prirodni fenomen čine dve, veoma retke pojave: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode.

  • Ćele-kula je spomenik koji je tadašnja Turska vlast u Srbiji izgradila od lobanja, poginulih srpskih ratnika, u bici na Čegru. Nalazi se na nedaleko od centra Niša, na putu ka Niškoj Banji. Ona spada u spomenike kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i danas predstavlja muzejski objekat.

  • Sava Vladisavljević, čovek srpskog porekla je u Rusiji proglašen za najpoznatijeg čoveka u Rusiji svih vremena. Njegovo najznačajnije delo zasniva se na Kajhtinskom ugovoru kada je u 19. veku regulisao granice i odnose Kine i Rusije.

Tekst: Aleksandra Bojković

Ostavi komentar