Top 5 anime filmova svih vremena

Top 5 anime filmova svih vremena

Ispod se nalazi lista najboljih 5 animiranih japanskih filmova po ocenama sa IMBD-a.

  • Začarani grad (Spirited away) je film iz 2001. godine. On je postao najuspešniji film u japanskoj istoriji, sa zaradom od preko nekoliko stotina miliona dolara. Film je takođe prograšen za jedan od najuspešnijih filmova prve decenije 21. veka i za jedan od najbolje animiranih filmova svih vremena. Ovaj film je osvojio Oskar za najbolji animirani film.

  • Akira (Akira) je anime iz 1988. kojeg je režirao Kacuširo Otomo, a napisali Otomo i Izo Hašimoto. Scenario se temelji na mangi koju je napisao sam Otomo, te obuhvata samo prvu polovinu priče. Film prikazuje distopijsku verziju Tokija 2019. godine, u kojem se odigrava glavna radnja.

Iako je većina likova adaptirano iz originalne, epske mange od 2182 stranica, priča je  dramatično sažeta i skraćena za film.

Akira je postao kultni film te se smatra prelomnim ostvarenjem japanske animacije, te se uspeo probiti i na međunarodno tržište, zbog čega mu neki pripisuju pokretanje zanimanja za anime na Zapadu. U časopisu Animage, Akira je 1989. osvojio peto mesto na listi 20 najboljih animea godine.

  • Princeza Mononoke (Princess Mononoke) je japanski animirani film iz 1997. čiji je režiser i scenarista Hajao Mijazaki.

Radnja je smeštena u Muromači period japanske istorije i prati princa umirućeg plemena koji se našao usred konflikta između šumskih bogova i stanovnika jednog grada koji krče šumu.

Film je naišao na pozitivan prijem kod kritičara i ostvario je dobru zaradu u Japanu, a sve do premijere Titanika nekoliko meseci kasnije bio je najprofitabilniji film na japanskim bioskopskim blagajnama svih vremena. Uprkos neuspehu na bioskopskim blagajanam u Severnoj Americi, film je ostvario dobru zaradu prodajom DVD i VHS izdanja i na taj način postao prvi projekat Studija Džilbi koji je privukao pažnju zapadne publike.

  • Moj komšija Totoro (My Neighbor Totoro) je iz 1988. godine i režirao ga je Hajao Mijazaki. Produkciju je izneo studio Džibli, a Totoro je postao toliko popularan da je uskoro postao zaštitni znak ovog studija. Radnja se odvija u posleratnom Japanu, oko dve devojčice koje upoznaju Totora, šumskog duha, koji unosi velike promene u njihovu svakodnevicu i zahvaljujući kome one bar na kratko zaboravljaju činjenicu da majka, zbog bolesti, nije sa njima. Mijazaki je izjavio da se priča zapravo temelji na događajima iz njegovog detinjstva, tačnije na događaje iz perioda kada je njegova majka bila u bolnici.

Totoro je ostvario veliki kritički i komercijalni uspeh, a krajem 1980-ih pojavio se na američkom tržištu i to u periodu kada su se izuzetno retko distribuirali animirani filmovi iz Japana. U časopisu Animage, Totoro je osvojio prvo mesto na listi 20 najboljih animea godine. Glavna junakinja, Satsuki, proglašena je u istom tom izdanju omiljenim ženskim anime likom, dok je naslovna pesma proglašena drugom najboljom u nekom animeu te godine.

 

  • Groblje svitaca“ (Grave of the Fireflies) je anime drama iz 1988. koju je režirao Isao Takahata. Film govori o dvoje dece u Japanu za vreme Drugog svetskog rata. Film je generalno uživao pohvale kritičara.

„Groblje svitaca“ je hvaljena oda pacifizmu i apel protiv mržnje i ludosti rata, koji je prikazan kao stanje koje upropaštava jednu celu generaciju. Radi se o jednom od najcenjenijih i najslavnijih anime filmova 1980-ih, koji je na kritičarskom sajtu „Truli paradajzi“ (engl. Rotten Tomatoes) od kritičara dobio vrlo visoku srednju ocenu od 8,9/10, koji su ga čak upoređivali sa filmom „Šindlerova lista“, a samo ga je mali deo kritikovao zbog monotone priče i ukočene strukture. Socijalni realizam prikazan je izuzetno plastično i jednostavno: priča nema humora ili akcije i samo prati dvoje dece koja su izgubila svoje roditelje i polako umiru od gladi i za koje nema srećnog završetka, čime definitivno ruši ustaljeno mišljenje da su svi animirani filmovi namenjeni za decu. U ovom slučaju se radi o filmu za odrasle, dirljivom i nepretencioznom delu sa porukama koja podstiče na razmišljanje.

Nećete zažaliti ako budete odvojili vaše vreme da odgledate neke od ovih filmova.

Tekst: Aleksandra Bojković

Ostavi komentar