Top 10 Najlepših mesta za posetiti u Parizu

Top 10 Najlepših mesta za posetiti u Parizu

Jedan  od najposećenijih spomenika,  na svetu sa gotovo 7 miliona posetilaca godišnje. Ajfelov toranj sagradio je Gustav Eiffel, po kojem je i dobio ime, u znak obeležavanja stogodišnjice Francuske – buržoaske revolucije iz 1789.godine.

  • Eiffel Tower

Ajfelov toranj sagradio je Gustav Eiffel, po kojem je i dobio ime, u znak obeležavanja stogodišnjice Francuske – buržoaske revolucije iz 1789.godine. Prvi put je predstavljen na Univerzalnoj izložbi u Parizu 1889.godine. Jedan je od najposećenij spomenika na svetu sa gotovo 7 miliona posetilaca godišnje.

  • Notre Dame Cathedral

Rimokatolička katedrala, jedna je od najtraženijih simbola Pariza.

Smatra se jednim od njaboljih primera francuske gotske arhitekture u Franuskoj i Evropi. Njena gradnja započeta je u 1163. godini a završena 1345.

 

 

  • Louvre Museum

Luvr je najposećeniji muzej umetnosti na svetu. Ova istorijska zgrada je bivša kraljevska palata sa površinom od 210.000 kvadratnih metara, uključujući 60.600 za izložbe. Ostaci tvrđave su vidljivi u podrumu muzeja. Zbirka je podeljenja na osam odeljenja.

  • Champs Elysees / Arc of Triumph

Napoleon je od  Jean Chalgrin-a naručio ovakav dizajn trijumfalnog luka pod čarima drevne rimske arhitekture.  Trijumfalna kapija izgrađena je u 19.veku i to je najveći spomenik na svetu, ove vrste. Impresivne skulpture ukršavaju svoje stubove.

  • Cruise on the Seine

Kad sunce zadje, most se osvetli čarima koje doprinose panoramskom uživanju pogotovo noću.

  • Montmartre

Nalazi se na severu Pariza, visine 130 m, a ime je dobio po lokalnom susedstvu. Poznat je po bazilici Svetog srca na vrhu. Završen je početkom 20. veka i odaje počast francuskim žrtvama Franko – Pruskog rata iz 1870. godine.

  • Palace of Verasilles

The Chateau de Versailles je najpoznatiji dvorac u Francuskoj. Sagrađen je u 17. veku kao simbol vojne moći francuske nadmoćnosti u Evropi. Versaj je bio sedište političke moći u Kraljevini Francuskoj od 1682. do 1789. godine. Ovaj ogromni kompleks zgrada, bašta i terasa, definitivno je neophodan za svakog posetitelja koji će biti očaran izuzetno dekorisanim nameštajem, raskošnim dekoracijama, i pozlatom radova renesansne umetnosti.

  • The Latin Quarter – Luxembourg park

Latinska četvrt Pariza nalazi se na levoj obali Sene, oko Sorbone. Ova četvrt poznata je po studentskom životu, živoj atmosferi i bistroima. Luksemburski park je privatna bašta otvorena za javnost, nastala 1612. godine, na zahtev Marie de Mediči, da prati Luksembursku palatu.

  • Moulin Rouge

Kabaret poznat kao duhovno mesto rođenja poznatog francuza Cancan-a. Smešten je u podnožju brda Montmartre u  srcu Pigalle. Izgrađen je 1889. godine od strane Josepha Ollera i Charlesa Zidlera. U početku je predstavljen kao ples, koji je omogućio rođenje kabarea, koji je sada prisutan u mnogim zemljama širom sveta.

 

  • Disneyland Paris

Ljubitelji Mickey Mousa mogu ga posetiti u Diznilendu u Parizu, koji se nalazi 32 km od centralnog Pariza. Ima dva tematska parka: Disneyland sa zamakom Sleepy beauty i Walt Disney Studios. Top atrakcije su Small World i Big Thunder Mountain.

Ostavi komentar