Saveti za dobar početak

Saveti za dobar početak

Prvi put u teretani nikako ne treba da bude loše iskustvo koje će početnika odvuću na drugu stranu (i ubediti ga da je ipak lakše pojesti kesicu čipsa i popiti limenku „koce“), ali nije na odmeti imati makar neka osnovna predznanja ili viziju o tome šta treba raditi kada se upuštamo u koštac sa spravama i tegovima.

Naime, osnovna stvar kod svakog početka je – ne očekivati od sebe previše. Ne omalovažavati sebe i ne dozvoljavati super egu da nas pobedi. Sasvim je logično da početnik ne može imati dovoljno snage da digne stotku iz benča prvi dan, upravo zato se i proizvode tegovi manjih težina.

DSC_7511

Kružni trening je (po nekom mom shvatanju) najbolja opcija da se telo digne iz mrtvih. Nema neke velike poente u tome da se odmah bacimo na biceps, grudi i ramena (jer je to ono što devojke jel’te prvo primete) ukoliko nam leđa, noge i ostatak nas nisu dovoljno razvijeni. Zato je najbolja opcija raditi nekih mesec, mesec i po dana kružne treninge sa osnovnim vežbama.

Da, noge jesu najveća mišićna partija (za njih bih i u početku možda ostavljao poseban dan u nedelji), ali ukoliko ne ojačamo leđa i kičmeni stub odmah u startu dovoljno da bi mogla da podrže sve ostale vežbe, nema svrhe raditi bilo šta drugo. Zato ja (napominjem da je ovo subjektivno, moje iskustvo) preporučujem (dooooobro zagrevanje se podrazumeva pre svakog treninga) da se prvo odrade vežbe za leđa. Dan danas leđa su mi vežda koju radim ponedeljkom (nakon odmora). Od zgibova se oprostite dok na lat mašini ne budete mogli da podignete svoju težinu makar pet puta. Dakle, za start je dobra opcija lat mašina i kombinovanje još neke osnovne vežbe (konsultujte se sa instruktorom). Benč (kosi i ravni) su nekako logična vežba za grudi pa makr u startu dizali i samo šipku. Ovo za šipku isto važi i za ramena. S obzirom da su ramena (i leđa) nešto što najlakše može da se mnogo povredi, ove vežbe u startu ne raditi bez nadzora instruktora.  Za triceps i biceps (koji će već biti dovoljno zagrejani nakon vežbi za leđa i grudi) je sasvim dovoljno odraditi možda jednu seriju sa bučicama. Za noge (koje savetujem da se, ipak, odrađuju neki drugi dan), čučnjevi, čučnjevi i samo čučnjevi. I podizanje na prste (za listove).

Ove vežbe bi trebalo da aktovoraju osnovne mišićne parije, ali ima još dosta mišića koje nismo ni spomenuli, a koji igraju važnu ulogu u izgledu, ali i u snazi. Tipa, međurebrni mišići, trapez itd. za koje postoje posebne vežbe, ali opet, ja njih ne ubrajam u osnovne.

 

Srećan početak želim 🙂

Ostavi komentar