Rekreativno ili profesionalno bavljenje sportom? Kako da živite večno

Rekreativno ili profesionalno bavljenje sportom? Kako da živite večno

Svi vole da budu u centru pažnje, a sportisti koje gledamo na televiziji su moderni gladijatori, obožavani od strane miliona ljudi koji ih svakodnevno prate putem malih ekrana i društvenih mreža.

Zbog sporta i sportista koji žive od istih su se vodile i vodiće se razne debate, svađe i krv je mnogo puta prolivena kako na terenu tako i van njega.

Neretko tetoviramo njihove inicijale, portrete, izjave, svuda po telu. Oni su zaista Bogovi sa Olimpa među nama smrtnicima i njihovi životi uvek izgledaju bolje nego naši.

I u velikoj meri i jesu bolji.

Milioni na računu, vile, kola jahte. Vrata su im svuda otvorena i poznavati ih, makar i u prolazu, je postalo jedan vid pomodarstva. Kao da to što ih znamo nam daje pravo na deo njihovih uspeha i života.

Oni su trend seteri, počev od garderobe preko frizura do slušalica koje koriste pre mečeva i utakmica i sponzori se tuku da ih dovedu u svoje redove.

Zaista zvuči lepo biti profesionalni sportista, prebogat i poznat svuda u svetu, zar ne?

Pa i ne baš!

Ali da bi to razumeli moramo da gledamo van okvira materijalnih stvari i da ih posmatramo kao ljude.

FOTO: Mladen Milanović

Koliko god para imali uvek će u svom telu imati 206 kostiju oko 650 mišića. Jedno srce, jedan mozak i, uglavnom dva bubrega i plućna krila. Osim ako niste Lens Armstrong!

Mozak i mišići su većinom na jednakom nivou kao moji i vaši, uz malo veći talenat i mnogo veći rad postižu rezultate zbog kojih su toliko slavni.

Ali šta se to dešava njihovom telu dok ga treniraju za gore pomenute rezultate?

Da bismo shvatili da nije sve toliko sjajno i bajno, bar na fizičkom i mentalnom planu, moramo da znamo razliku između rekreativnog i profesionalnog bavljenja sportom.

Profesionalno bavljenje sportom podrazumeva maksimalno ostvarenje naših urođenih potencijala i konstantno pomeranje granice napora da bi se ti rezultati postigli.

U prevodu to je „naučno mučenje organizma“ stalno podizanje nivoa treninga do ivice povreda, koje praćeno odmorom gde se ta granica pomera pa onda sutra idemo još jače, ovo dugoročno ostavlja posledice na telo, koje je stalno na ivici preloma. Nešto kao kada nekoga držite pod vodom do trenutka kada će izgubiti svest pa ga izvadite napolje da malo udahne i onda ga opet vratite u vodu.

Naravno napredovala je nauka i mnogo se kvalitetnije trenira, nije to više baš toliko ekstremno, napredovala je nauka i medicina, ali sam cilj treniranja se nije promenio i uvek će u jednom delu karijere sportiste trening da izgleda kao gore opisani.

Reč rekreativno potiče od latinske reči rekreatio što znači: oporavak, osveženje, zabava.

Uočavate razliku?

Rekreativno bavljenje sportom je bukvalno napravljeno da se osećamo bolje, uvek, posle svake aktivnosti.

Ono nije tu da nam podiže performanse, može to da uradi, ali mu je glavna namena da budemo zdravi, održimo određeni nivo forme koji je dovoljan da imamo više energije tokom dana, brže se oporavimo od većih napora i generalno držimo telo zdravim.

Takođe nema nekih strogo zacrtanih ciljeva, rasporeda i obaveza pa je pritisak praktično nepostojeći.

Dok je kod profesionalnog treniranja moto: „Danas jači nego juče, a slabiji nego sutra!“ kod rekreativnog bi bio:“Samo opušteno!“

Ne, ne kažem da je rekreativan sport uvek bolj od profesionalnog. Da je tako ja ne bih imao od čega da živim, niti bih dao toliki novac za školovanje. Samo hoću da dam odličnu altrernativu svima koji ne mogu da budu profesionalni sportisti i da pokažem da ni tamo nije sve sjajno onima koji žale zato što nisu profesionalci.

Prednosti rekreativnog bavljenja po pitanje zdravlja su jasne. U modernom svetu je preporučeno bar 2 i po sata rekreacije nedeljno, mozak dobija više kiseonika, treba mu manje sati sna i generalno nam je raspoloženje na višem nivou. Sada je bar lako ovo postići, fitnes centri i sportski tereni niču na svakom koraku, a kućna kardio oprema nikad jeftinija, sa svim tim mogućnostima i prednostima rekreativnog bavljenja sportom ćete biti mnogo zadovoljniji nego ako ne radite ništa, a zar nije najveći cilj da budemo srećni?

Što se drugog dela teksta tiče, kako da živite večno pa prosto je.

Ako ste profesionalac sa zapaženim rezultatima vi ćete svakako večno živeti u mislima svih ljubitelja sporta.

A ako se rekreativno bavite sportom bićete produktivniji u vašoj profesiji i svakako postići rezultate koji mogu da vas uzdignu u Božanske visine.

Probajte, fantastično je!

FOTO: Mladen Milanović

 

Moje ime je Mladen Milanović ja sam ITF i GPTCA sertifikovani teniski trener sa 10 godina iskustva u trenerskom poslu.

Ako vam se ovaj tekst svideo i želite da pročitate više o sportu i životu posetite moj blog www.mladentennis.com kao i moj FB i Tviter profil. https://www.facebook.com/mladentennis i https://twitter.com/Mladentenniscom

Za sva pitanja uvek sam tu na mladen@mladentennis.com

Do sledećeg korisnog teksta.

Ostavi komentar