Prodata Leonardova slika – Salvator Mundi

Prodata Leonardova slika – Salvator Mundi

Davno izgubljena slika Isusa Hrista, Leonarda Da Vinčija, iz 1500. godine prodata je u Njujorku za 450 miliona dolara. Što je čini najskupljim umetničkim delom na svetu, prodato privatnim putem na aukciji.

Slika Isusa Hrista, koja je pripisana velikom umetniku tek početkom ove decenije, naručena je za francuskog kralja Luja XII pre više od 500 godina a na aukciji kuće “Kristiz” (Cgristie’s) u Njujorku noćas je prodata za 400 miliona dolara, uz dodatnih 50 miliona u vidu premije za aukcijsku kuću, što je četiri i po puta više od ponuđene cene (100 miliona).

Posle dugotrajne restauracije, slika je prvi put otkrivena javnosti 2011. na izložbi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Hrist se pojavio u svom leonardovskom sjaju, sa eteričnim i nedokučivim izrazom, zbog čega je prozvan “muškom Mona Lizom”. Umetnik je na njemu koristio najmanje pet tankih slojeva glazure za dobijanje željene nijanse kože na Hristovom licu – istu tehniku koristio je i na Mona Lizi.

Alan Vintermjut, specijalista za slike starih majstora u “Kristizu” rekao je da nije ni sumnjao da će slika razbiti sve rkorde.

– To je poslednja Leonardova slika ponuđena na slobodnom tržištu, pravi sveti gral za svakog kolekcionara. Svi uvaženi stručnjaci za Leonardovu umetnost potvrdili su atribuciju tokom poslednje decenije. Nije u besprekornom stanju ali zrači Leonardovim prisustvom – objasnio je Vintermjut. U svetu je danas postoji samo 19 slika velikog majstora.

Pre aukcije, “Kristiz” je izložio delo za javnost na turneji po Hong Kongu, Londonu i San Francisku. Oko 27.000 ljudi videlo je sliku, među njima i Peti Smit i Leonardo Dikaprio.

Snimak aukcije

Vest preuzeta sa: www.blic.rs

Ostavi komentar