Predstavljamo majstore horora: Širli Džekson

Predstavljamo majstore horora: Širli Džekson

U narednom periodu nastojaćemo da Vam predstavimo veći broj manje zastupljenih majstora horora koji nisu dostigli popularnost Stivena Kinga ili takozvanog “oca horora” Edgara Alana Poa, ali zavrednjuju istu pažnju. Upoznajemo Vas sa Širli Džekson:

Ova američka spisateljica rođena je 1916. godine, iako je ceo život tvrdila da je 1919. godina njenog rođenja jer je htela da javnost misli da je mlađa od svog supruga. Za njen rad kažu da je bio inspiracija autorima poput Stivena Kinga, Nila Gejmena i Ričarda Maetisona, autora popularnog romana “Ja sam legenda”.

Pored književnih romana za odrasle, napisala je i romane za decu, Devet magičnih želja, koji je ilustrovao njen unuk Majls Hajman. U seriji priče, kasnije objavljenih u knjizi Život među divljacima i Podizanje demona, je predstavljala izmišljenu verziju svog braka i iskustva obrazovanja četvoro dece. Ipak, je najpoznatija po pisanju horora. Mnogi je smatraju jednom od najbitnijih horor pisaca dvadesetog veka. Širli je umrla od srčane insuficijencije u snu 1965. godine u svom domu u Nort Beningtonu, u 48. godini. U trenutku smrti bila je gojazna, strastveni pušač i, kao i tokom celog života, je patila od raznih neuroza i psihosomatskih bolesti. Ove bolesti, kao i razni lekovi koje je konzumirala za lečenje su doprinele pogoršanju njenog zdravlja i ranoj smrti. Nakon smrti, njen muž je objavio posthumni obim njenog rada, Pođi sa mnom, koje sadrži nekoliko poglavlja iz njenog nedovršenog poslednjeg romana, kao i nekoliko retkih pripovedaka.

Roman “Oduvek smo živele u zamku” prvi je roman preveden na srpski jezik i objavljen je 2016. godine u izdavačkoj kući McMillan, dok je trenutno aktuelan roman Orflin izdavaštva “Ukleta kuća na brdu”.

“Oduvek smo živele u zamku”  vodi čitaoce duboko u lavirint mračne psihologije. To je uznemirujuća priča o preostalim članovima porodice Blekvud koji žive izolovano na svom imanju nadomak sela i izbegavaju gotovo svaki kontakt s meštanima. Strašan događaj iz prošlosti dodatno je pojačao međusobnu mržnju između Blekvudovih i većine meštana s kojima su i ranije bili u lošim odnosima.

Za roman “Ukleta kuća na brdu” King tvrdi da je jedini roman, zajedno sa “Okretom zavrtnja” Henrija Džejmsa jedini roman koji je istinski prikazao onostrano.

Za sada, ovo su dva dela prevedena na srpski jezik, oba možete poručiti onlajn, a svakako se nadamo da ćemo ih naći na predstojećem samju knjiga na štandovima Orfelin i McMillan.

Ostavi komentar