Plutajuće srce – Katja T.

Plutajuće srce – Katja T.

Može se reći da vodim dnevnik još pre nego što sam se opismenila. To je dnevnik u slikama, tipični izraz svakog slikara. Dakle, ja sam slikarka, koja uz pomoć linije, forme I boje izražava svoj unutrašnji mir ili nemir.

 • Pozdrav Katja! Možeš li nam reći nešto više o sebi, čime se baviš?

Pozdrav! Može se reći da vodim dnevnik još pre nego što sam se opismenila.To je dnevnik u slikama, tipični izraz svakog slikara. Dakle, ja sam slikarka, koja uz pomoć linije, forme i boje izražava svoj unutrašnji mir ili nemir.

 • Kada su se javila interesovanja za slikarstvo?

Još pre prvog paketa flomastera koje sam dobila od roditelja, rekla bih. Uvek sam birala bajke čije su mu se ilustracije najviše dopadale, a onda sam ih koristila kao neiscrpnu inspiraciju.

 • U čemu pronalaziš inspiraciju i koji su motivi tvojih radova?

Delimično sam već odgovorila, mada se to odnosi na same početke, to jest na pećinsko doba moje lične evolucije. Kada slikam uljem ili akrilom, motiv vode je uvek tu, sa svojim refleksijama, odsjajima, nitima tirkizne, kobalt i ultramarin. Na papiru slikam ilustrativnije: javljaju se staroslovenska božanstva, maske, čudna flora i fauna, pirotske šare, šumska bića. Na kraju često sve povežem svetlucavom pozlatom.

 • Koji slikari su tvoji uzori, u kom umetničkom pravcu se najviše pronalaziš i zašto?

Postoje slikari čija me dela inspirišu, a postoje i oni čije ličnosti imaju snažan uticaj na mene. Međutim, moje stvaralaštvo nema sličnosti ni sa jednim od njih.

 • Kako bi okarakterisala svoj stil, po čemu je on prepoznatljiv?

Rekla bih da je najveća odlika mog stila ogromna razlika u slikama na platnu i slikama na papiru, kao da nisu nastali četkicom jedne slikarke. Na platnu zadovoljavam svoju potrebu za širinom, ekspresijom i bojom, a na papiru potrebu za detaljima, skrivenim porukama i crnom.

 • Da li se iza tvojih radova krije neka određena priča? Ako da, možeš li da nam je ispričaš?

Da, iza svakog postoji priča. I svaka priča je namenjena nekome, ali na način da samo ta osoba može da je razume. Kada reči ponestanu, ja to naslikam.

 • Na koliko si grupnih izložbi učestvovala, možeš li da izdvojiš najdražu od njih i da nam objasniš zašto?

Učestvovala sam na desetine grupnih izložbi, svaka je bila drugačija i posebna na svoj način. Izdvojiću Cocktail d’arte, poslednju u nizu, koja je trajala svega nekoliko sati u oktobru.Grupa umetnika koja se nikada međusobno nije srela, a čije slike imaju prepoznatljive  niti koje ih spajaju, među njima i ja, okupila se i za tih nekoliko sati smo uspeli da oživimo boemski duh umetnosti, bez sterilnih zidova galerija, kataloga i pompe. I zapravo smo tako privukli vise ljudi, koji su želeli da uživaju u našoj umetnosti.

 • Reci nam nešto više o tvojoj prvoj samostalnoj izložbi.

Prvu samostalnu izložbu sam imala sa samo 13 godina. Bio je to svečan, veliki događaj za mene, kao što je bila i svaka sledeća izložba. Osećaj je izvanredan kada ljudi mi koje ne poznajem lično priđu i podele samnom utiske koje je na njih ostavila neka moja slika, ne sluteći da je ona odraz i mog sopstvenog unutrašnjeg sveta.

 • Da li tvojim radovima želiš da preneseš neku poruku publici?

Nikada publici, uvek pojedincu.

 • Nešto ukratko o projektima u kojima učestvuješ, našim i / ili stranim.

Projekti dođu i prođu, ne traju konstantno. Trenutno se pripremam za samostalnu izložbu koja će se desiti 2018. u Vranju.

 • Kako ti se čini posao ilustratora knjiga, da li bi pristala da kreiraš korice ?

Samo sam jednom imala priliku da ilustrujem knjigu pesama za decu, i uživala sam. Volela bih da nastavim sa tim, naravno pod uslovom da imam apsolutnu stvaralačku slobodu i u izrazu, i u metodi – ne volim digitalne medije, samo tradicionalnu četkicu i papir.

 • Šta bi poručila mladim umetnicima – slikarima ?

Na to pitanje bih možda mogla da dam odgovor za nekih 40ak godina. A možda ni tad.

Katju možete zapratiti na instagramu: https://www.instagram.com/katja_t/

 

Ostavi komentar