Pet romana u najužem krugu za “Ninovu nagradu”

Pet romana u najužem krugu za “Ninovu nagradu”

Izbor za roman godine ušao je u samu završnicu. Ko će biti srećni dobitnik “Ninove nagrade”? Pet romana našlo se u najužem krugu. Za ovo književno priznanje konkurisalo je 179 romana.

Ko će biti pobednik NIN-ovog izbora za najbolji domaći roman 2017. saznaće se u ponedeljak. Sudeći po statistikama, pretpostavlja se da će romani iz najužeg izbora biti među najčitanijim knjigama godine…

Prvo pa finalista – debitantski roman “Luzitanija” Dejana Atanackovića. Utopijska priča o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici koja tokom Velikog rata dobija eksteritorijalni status i tu nastaje najmanja država na svetu.

I piscu dugog staža ovo je roman prvenac. Autor i glavni junak “Srodnika” isto se prezivaju, Aćin. Junak u potrazi za svojim poreklom odlazi u Španiju.

David Albahari već je bio NIN-ov dobitnik. U romanu “Danas je sreda” – priča o čoveku koji je preuzeo obavezu da brine o ocu, obolelom od Parkinsonove bolesti.

“Sada istorija možda nije u prvom planu, već istorija zapravo daje jednu vrstu odjeka ili eha u odnosu na ono što je danas možda najbitnije, a to je vrsta potrage za nekom promišljenom egzistencijom”, navodi Tamara Krstić, članica NIN-ovog žirija.

U književnoj godini za nama žiri zapaža iskorak.

“Pisci se ove godine ponovo okreću i preispitivanju onoga što je zaista stil i sam jezik, odnosno koliko je moguće samim jezikom oblikovati ne samo romaneskni svet nego negde i dubinu mišljenja i osećanja”, navodi Krstićeva.

“Gorgone” donosi životopise umetnika, slavnih i nepoznatih, stvarnih i izmaštanih, koje je obeležilo poreklo u vremenu obeleženom svetskim ratovima.

“Srebrna magla pada” Srđana Srdića je roman o usamljenosti – ljudi koji uistinu žive sami i onih koji se tako osećaju među drugima.

 

Izvor: RTS.rs

Foto: wallup.net

Ostavi komentar