Otkrivamo tajne najlepših groblja na svetu

Otkrivamo tajne najlepših groblja na svetu

U Britaniji su jedna od najvećih turističkih atrakcija – groblja. Ovo nije ni najmanje morbidno, naime, ovaj narod je posvetio pažnju ovim mestima do detalja i groblja izgledaju kao neka vrsta skupine spomenika, mira i umetnosti.

Na ovim mestima nije groteskno izgovoriti rečenicu “Ovde je prelepo”, jer zaista, groblja se ovde ne posmatraju na način koji je uobičajen i pored toga što su mesta večnog počivališta, to su mesta na kojem umetnost poprima nov oblik.

Bunhill Fields, Brookwood Cemetary, Kensal Green, Royal Burial Ground, samo su neka od najlepših mesta ovog tipa. Treba spomenuti da mnoga groblja odstupaju od klasičnog izgleda i više podsećaju na monumentalne parkove, čak i sa jezerom, mestima za odmor itd. Kupole, mauzoleji i grobnice veličanstvenog izgleda tipični su za ovu vrstu groblja, a bršljen i priroda obrasla po spomenicima samo dodaju utisku da se nalazite na nesvakidašnjem mestu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mnoge poznate ličnosti, pisci, umetnici sahranjivani su upravo na ovim veličanstvenm mestima. Pisac “Robinzona Krusoa”, Danijel Defo.

 

Groblja ne moraju uvek da asociraju na smrt, svakako je Britanija dokaz da mogu da asociraju i na večni život.

 

Ostavi komentar