Nova serija uzdrmaće domaću scenu: “Koreni” Dobrice Ćosića

Nova serija uzdrmaće domaću scenu: “Koreni” Dobrice Ćosića

“Koreni” su priča o bogatoj seoskoj porodici Katić, ocu Aćimu i njegovim sinovima Vukašinu i Đorđu, čiju ženu Simku igra Sloboda Mićalović.

Antologijski roman “Koreni”, Dobrice Ćosića konačno dobija ekranizaciju u režiji Ivana Živkovića, a po scenariju Đorđa Milosavljevića. Ekipa “Vesti” prisustvovala je setu u mestu Gornji Račnik, kod Jagodine. Ovo, ali i okolna sela poput Bagrdana su mesta na kojima je smeštena priča o porodici Katić.

A na setu Žarko Laušević u ulozi Aćima, nije bio raspoložen za razgovor sa novinarima, Anica Dobra i Sloboda Mićalović, koja je u naručju držala bebu, koja je plakala. Boba ju je strpljivo ljuljuškala dok se nije umirila, pa je scena mogla da bude snimljena. Glumci su dobili kratku pauzu za ručak, dok su novinari imali priliku da zavire u kuće iz 19. veka, da uživaju u bajkovitim predelima i prelepoj prirodi.

Ćosićevo imaginarno selo Prerovo, u kome je smeštena radnja romana “Koreni”, za potrebe snimanja izmešteno je u nestvarni ambijent Gornjeg Račnika. Ovo selo i okolina Jagodine nisu odabrani slučajno, jer su u selu sačuvani autentični objekti s početka prošlog veka.
Najupečatljivija je kuća predaka Dragana Gligorijevića iz 19. veka koju je on obnovio, a koja svojim jedinstvenim enterijerom daje poseban pečat.

Serija će imati deset epizoda, premijera je planirana za iduću godinu, a gledaoci će upoznati kompleksne likove i teške životne priče u periodu s kraja 19. i početkom 20. veka. Seriju radi ista ekipa kao i “Čizmaše”, tako da RTS nastavlja tradiciju ekranizacije vrhunskih dela srpske književnosti.

Izvor: Vesti onlajn

Ostavi komentar