Nikola (25) nas upoznaje sa brazilskom džiudžicom

Nikola (25) nas upoznaje sa brazilskom džiudžicom

Brazilska džiu-džica je parterna veština iz porodice rvačkih sportova. Počinje se iz stend up-a (stojeći) i dozvoljena su sva bacanja iz džudoa i rvanja čijim sprovođenjem će se borba premestiti tamo gde se u ovom sportu najvećim delom i odvija – na pod. Borci mogu nositi kimona ili odmeriti snage bez njih (grepling) prilikom čega su dozvoljeni isključivo hvatovi za telo.

FOTO: Nikola Mišović

Pravo doba za početak bavljenja ovom izvanrednom veštinom koja se, na prvim turnirima mešovitih borilačkih veština tada bližih slobodnom borenju bez pravila pokazala kao dominantna, je kada ste dete. Sledeći pravi trenutak je danas. Suština brazilske džiu-džice koja je nastala iz japanske džiu-džice jeste težnja da se snažniji protivnik nadvlada tehnikom čija primena putem atakovanja centara za ravnotežu i slabih tačaka na telu omogućava izvođenje prevrtanja, dolazak u nadređenu poziciju i sprovođenje poluge (završnica-submission).

FOTO: Nikola Mišović

Kao i u svim fizičkim aktivnostima povrede su neminovne, ali naročita pozitivnost bavljenja ovim sportom jeste ta što se može sparingovati punom snagom i doživeti iskustvo realne borbe bez nanošenja štete telu. Ukoliko se nađete u podređenoj poziciji i osetite bol usled poluge koju vam protivnik izvodi na ruci dovoljno je samo da tapnete i borba se odmah zaustavlja, dok vi, iskusniji za grešku, bez posledica nastavljate sa sparingom. Momenat tapkanja važan je jer se ljudi, posebno deca, uče skromnosti i prihvatanju poraza, kao i važnosti poštovanja tuđe slabosti onda kada su nadmoćni. S obzirom na broj prevrtanja, poluga, pozicija i beskrajnu lepezu mogućnosti napadanja i bežanja braziska džiu-džica naziva se i igrom ljudskog šaha.

FOTO: Nikola Mišović

Ovim sportom bavim se pet godina i zajedno sa boksom i kik-boksom preporučio bih svakom da zakorači na tatami (strunjače) i oproba se u ovoj veštini. Predlažem klub u kojem treniram „Lutador“ koji se brojnošću osvojenih trofeja svrstao u jedne od najuspešnijih u Srbiji. Atmosfera na treningu je opuštena i ispunjena duhovitošću i susretljivošću svih članova kluba. Ipak, na kraju krajeva, nije toliko važno šta ćete trenirati sve dok vašem telu, hramu duše ako posmatramo kroz religijsku prizmu, ili temelju egzistencije ukoliko naginjemo ateizmu pružate potrebnu pažnju i negu.

FOTO: Nikola Mišović

 

PIŠE: NIKOLA MIŠOVIĆ

https://www.facebook.com/jjjjjjjj.nnn

Ostavi komentar