Zapuštena magija tvrđave i njenih ostataka

Zapuštena magija tvrđave i njenih ostataka

Tokom istorije, mnoge monumentalne građevine prestale su odišu onim duhom koji ih je sačinjavao pre nego što su postale samo jedno od jezivih, ali predivnih napuštenih mesta. Duh kojim sada odišu misteriozan je i hladan, ali na svoj način, predivan. Predstavljamo vam prvih 5 napuštenih, velelpnih građevina:

Tyrone house Galway (Ireland) 18. century – Kuća Tirone sagrađena je 1779.godine od strane francuza Kristofera Svetog Đorđa. Delo pripada starom porodičnom društvu Galway family sa normanskim – irskim korenima. Sagradio ga je Waterford arhitekta, u paladijskom stilu. Oslikava irsku strast za lepotom i umetnošću u domaćim rezidencijama.

Mamula Island (Adriatic Sea, Montenegro) 19. century – Malo ostrvo u Jadranskom moru, u Crnoj Gori, na ulazu u Bokokotorski zaliv. Kružnog je oblika prečnika 200 m. Oko 80 % zauzima tvrđava koju je sagradio, austrougarski general, Lazar Mamula. Tokom oba svetska rata poslužila je kao zloglasni zatvor poznat po okrutnosti. Nikad nije korišćen u vojne svrhe. Danas propada, a ni jedan projekat oživljavanja nije sproveden u delo. Predstavlja obaveznu destinaciju za jednodnevne izlete, turističkim brodićima iz Herceg Novog i okolnih mesta.

Fortress of Dubno (Tarakonovskiy Fort) 18. century – Utvđenje od betona sagrađeno da zaštiti železnički put Lvov – Kiev. Zgrada je imala stambene, skladišne i pomoćne prostorije za družinu artiljerijskog i komandnog štaba tvrđave. Okružen je širokim i dubokim jarkom.

Villers – la – Ville Abbey (Belgium) 12. century – Napuštena opatija koja predstavlja glavnu znamenitost  provincije Valon Brabant. Potiče s kraja 12 veka početkom 13. I većina ovakvih zdanja potiče iz ovog perioda.

The Ruins (Talisay City) 19. century – Bila je dom predaka šećerskog barona Don Mariana Ledesma Lacson. Ova tvrđava sagrađena je u znak sećanja na suprugu Mariju Braga. Tokom Drugog svetskog rata bila je opkoljena od strane Američkih snaga i paljena. Vatra je doprinela stvaranju ruševina. Počevši od 2008.godine otvorena je za javnost i posećuje je lokalno stanovništvo i turisti u bilo koje doba dana.

Tekst: Milica Vasković

Ostavi komentar