Najpoznatiji srpski brend: vampiri

Najpoznatiji srpski brend: vampiri

Najpoznatiji i najrašireniji srpski brend jestu – vampiri. To je jedina internacionalna reč srpskog porekla, ali nemojte da se smejete, priča je mnogo bizarnija nego što možete da zamislite.

 

Sve počinje negde u 18. veku kada Evropom počinju da se šire izveštaji o mitskim bićima na Balkanu. Prvo pominjanje vampira u nekom pisanom obliku jeste u autrijskom časopisu, koji je objavljen 1725. godine. U listu piše da je u selu Kisiljevu, u današnjoj Srbiji, a tadašnjoj Austriji – umro izvesni Petar Blagojević, a nakon njega još 24 osoba je preminulo u roku od 24 časa. Ostalo je zapisano da su vlasti iz Beča poslali lekare, koji su ustanovili da je Blagojević bio živ u kovčegu sa ostacima krvi na usnama. Kada su otvorili kovčeg našli su njegovo telo neraspadnuto, kao da je preminuo pre par sati, a ne pre 10 nedelja.

Fotografija iz filma “Leptirica”

Legenda kaže da su zatim glogovim kolcem probili njegovo srce, a nakon toga je iz Petrovog tela, nosa i ušiju – tekla sveža crvena krv. Meštani su telo spalili, dok je pop čitao molitve. Posle ovog čina – nestale su misteriozne smrti u selu, pišu tadašnji izvori.

 

Ali ipak naš najpoznatiji vampir Sava Savanović, vodeničar iz sela Zarožje.

Sava Savanović je bio imućan trgovac, koji se zaljubio u mnogo mlađu devojku, čiju je ruku tražio od njenog oca, međutim priča kaže da ga je on odbio i da je ta situacija promenila Savu. Postao je kivan, i odlučio je da ubije devojku. Nju je upucao u leđa, a njegov brat koji ga je pratio – oteo mu je pištolj. Priča se dalje kako su zatim naišli pastiri, koji su Savu utukli motikama, a njegovog brata upucali. Zatim legenda kaže da se Sava povampirio, i da je narednih 99 godina pio krv meštanima oko vodenice.

 

I dalje postoje meštani koji tvrde kako je Sava i dalje tu, i da vreba žrtve.

Sava Savanović je lik na osnovu kojeg je snimljen legendarni horor “Leptirica” iz 1973, a takođe se nalazi i u pripoveci Milovana Glišića “Posle devedeset godina”.

Ako ste dovoljno hrabri, možete da skoknete do Zarožja i prespavate u vodenici, te tako sami proverite da li je Sava tu.

Šalu na stranu, sada se većina nas pita da li vampiri zaista postoje ili ne?
To nikada nećemo saznati, ali jedno je sigurno – vampiri potiču iz Srbije.

 

Piše: Aleksandra Bojković

1 Comment

  1. Pripovetka se zove “ Posle devedeset godina” !

Ostavi komentar