Muzej čokolade u Kelnu

Muzej čokolade u Kelnu

Glavni sastojak čokolade je kakaovac, drvo koje raste u Africi, Centralnoj i Južnoj Americi. Njegovo ime predstavlja kombinaciju imena roda Theobroma u značenju ”hrana bogova” i lokalnog imena za ovu biljku  kakaw na klasičnom majanskom jeziku. Za dobijanje kakao praha koriste se zrnevlja ploda biljke. 

Najranija upotreba čokoladnih pića potiče od Mokaja ( Meksiko i Gvatemala) iz perioda od oko 1900. godine pre nove ere. Seme kakao drveta ima intezivno gorak ukus i mora biti prerađeno odnosno fermentisano kako bi se dobila odgovarajuća aroma. Čokolader je odoba koja pravi čokoladne proizvode od 1888. godine.

Pravu zanimljivost predstavlja činjenica da je sa svojih putovanja, Kristofer Kolumbo, doneo seme kakaovca na svoj dvor ali ono nije probudilo nikakvo interesovanje. Tek nakon pohoda španskog osvajača Hernana Kortesa na Južnu Ameriku, Evropa je spoznala čari čokolade.

”Kriza kakaovca” – Procenjuje se da do 2020. godine čokolada bi mogla da postane pravi luksuz i skupa roba zbog nedostatka kakaovca. Krivci za nestašicu su razne bolesti, suša  i sve veća potražnja za slatkišima – najviše u Kini.

Godišnje ovaj muzej poseti više od 650 000 ljudi i predstavlja jedan od najposećenijih muzeja u Nemačkoj. Nalazi se na levoj obali Rajne. sagradio ga je Hans Imhof  1993. godine.

Na prvom spratu muzeja otvorena je staklena bašta u kojoj rastu stabla kakaovca, kafe i banana. U njoj se posetioci mnogo ne zadržavaju zbog velike vlažnosti i isparavnanja. Na drugom spratu se nalazi pogon za proizvodnju čokolade. A na trećem nivou se nalaze informacije o čokoladnim proizvodima.

Najviše je posećena čokoladna fontana koja se nalazi na ulazu.

 

Proces proizvodnje – Najpre je neophodno prženje zrna kakaovca, mlevenje i odvajanje jezgra od ljuske, mešanje sa kakaovim maslacem, mlekom  i šećerom.

Posetioci su u mogućnosti da čokoladu proizvedenu tog dana i probaju. Kakav raj za sve nas sladokusce!

 

Ostavi komentar