Marko Gucu: Od uvek su me oduševljavali borilački sportovi

Marko Gucu: Od uvek su me oduševljavali borilački sportovi

 • Pozdrav Marko, za početak reci nam nešto o sebi? Šta radiš u slobodno vreme?

Pozdrav i veliko hvala na pozivu. Dolazim iz Deliblata (Vojvodina), rođen 25.februara 1995.godine. Student sam Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu, odsek kondicijski trener, druga godina. Malo imam slobodnog vremena ali kada ugrabim vreme, to obično biva za neku knjigu, da nacrtam nešto ili odgledam epizodu neke serije ili anime.

 • Da li voliš da čitaš, koja ti je omiljena knjiga i zašto?

Nisam čitao kao mali ali od skoro sam i u tom svetu. Trenutno nemam omiljenu knjigu ali volim da čitam psihologiju, motivacione knjige, mitologiju, mange.

Foto: Marko Gucu
 • Možeš li nam reći nešto više o sportovima kojima se baviš, MMA i Điu Đica?

MMA ili mešovite borilačke veštine, kako mu ime kaže da je skup više borilačkih sportova. Delimo ga na stojeći deo, gde koristimo udarce rukama i nogama kao u boksu tj. Kik boksu. Borbu u klinču gde najčešće koristimo tehnike bacanja i obaranja tj. Rvanja iz džudoa i borbu u parteru gde koristimo tehnike iz brazilske điu đice.

Brazilska điu đica se zasniva na borbi u parteru, na kojoj je akcenat u stojećem stavu. Koriste se tehnike bacanja, rušenja i čišćenja kao i tehnike gušenja i poluga sa ciljem imobilizacije tj.kontrole protivnika.

 • Otkud interesovanje za ovako neobičnim sportovima?

Od uvek su me oduševljavali borilački sportovi. Kao dečak, trenirao sam karate ali moje oduševljenje nije delila moja majka, zbog čega sam ubrzo prestao i prešao na rukomet. Nakon osam godina kasnije, u Deliblatu se otvara prvi mm klub gde sam ubrzo počeo da treniram kao rekreativac, a kasnije i kao takmičar. MMA sport je bio nešto sasvim novo za mene. Uživao sam u raznovrsnosti koju je ponudio, a kada sam se upoznao sa borbom u parteru tj.delom brazilske điu đice, zaljubio sam se.

Foto: Marko Gucu
 • Na kojim takmičenjima si sve učestvovao?

Pored mma i điu đice, takmičio sam se u još nekoliko borilačkih disciplina. Najznačajniji turniri su mi : VU ŠU Balkansko prvenstvo 2014.godine u Novom Bečaju, disciplina Sanda (Kineski boks), Svetski kup 2016.godine u Lvovu u Ukrajini, disciplina amaterski mma i prepling.

 • Koliko imaš medalja, koja ti je najdraža i zašto?

Nemam ih mnogo, oko 20 – 30. Ne bih mogao da izdvojim najdražu, ali mi je jako draga medalja sa turnira Fight games 4. MMA turnir održan u Vrbasu 2013.godine gde je pored mene učestvovalo još 3 drugara iz kluba i svi su bili poraženi sem mene. Doneo sam prvu medalju za klub na turniru i došao do prvog mesta u svojoj kategoriji. Takođe 2012.godine sam imao svoje prvo takmičenje u amaterskom mma, u Novom Sadu u turniru Borbom protiv nasilja 9, gde sam imao nerešen meč ali sam dobio velike pohvale, što mi je mnogo značilo. Još jednu medalju bih izdvojio, a to je bilo na Megdanu aprila ove godine, gde sam debitovao u profesionalnom mma i savladao borca iz Iraka. Nisam imao podršku za ovu borbu  i publika je očekivala moj poraz. Na kraju meča su promenili mišljenje i uzvratili velikim aplauzom. To je bio neopisivo lep osećaj.

 • Šta te pokreće u životu i da li je to vezano za motivisanost bavljenja sportom?

Želja za znanjem i uspehom. Sportovi kojima se bavim razvijaju se iz dana u dan, samim tim i nastaju nove stvari koje me interesuju i koje želim da naučim. U sportu, kao i u životu, uvek ima neko bolji od vas, zato težimo ka uspehu, kako bi bili bolji iz dana u dan.

 • Imaš li moto u svom životu i kako on glasi?

Kao ni kod medalja, ni ovde ne bih mogao da izdvojim samo jedan. Imam neka svoja pravila, tačnije njih 10. Navešću jedno od njih. „Have passion, be grateful and have faith in yourself!“ („Imaj strasti, budi zahvalan i imaj vere u sebe!“)

Jako je bitno da imamo strast prema onome što radimo. Verujem da čovek mora da radi ono što voli kako bi, ne samo on bio srećan, već i ljudi oko njega. Kada bi svako radio ono što voli, imali bismo bolje društvo sutra. Sve što čovek stekne, stekne kroz trud i rad. Ništa ne pada sa neba, a ono što padne, brzo i nestane. Treba biti zahvalan na svemu što imamo, materijalnom i duhovnom. Da bi neko verovao u mene, moram ja da verujem u sebe, kratko i jasno.

 • Ko su tvoji uzori?

Što se uzora tiče, malo sam više religiozan po tom pitanju, zato sam uvek gledao da moj uzor umesto neke ličnosti bude uspeh. Uspeh nekog sportiste, nekog ko je učinio nešto dobro. Ima jedan citat: „Svi smo rođeni isti ali ono što mi postignemo je ono što pravi razliku.“

 • Koje su tvoje ambicije u daljoj budućnosti?

Što se sporta tiče i trenutnih ambicija, očekuju me nadam se još 3 profesionalna mma meča do kraja godine, od kojih ću na jednom biti u Novom Sadu na Megdanu 2 . Takođe, nadam se i takmičenju u brazilskoj điu đici ako finansije dozvole.

 • Šta bi savetovao mlađim sportistima?

Kao što sam već spomenuo, da bi neko verovao u mene, moram ja da verujem u sebe. Glave gore i samo napred! Uspeh se ceni još uvek.

Razgovor vodila: Milica Vasković

Ostavi komentar