Kult “savršenog” izgleda i poremećaji ishrane

Kult “savršenog” izgleda i poremećaji ishrane

Ovaj tekst je uvod u poremećaje ishrane i način na koji ti poremećaji utiču na ljudsku psihu i telo. Bitno je i kako poremećaji ishrane utiču na odnos prema vlastitom telu i na način na koji vidimo sebe, tačnije kakav je odnos prema slici vlastitog tela, tzv. body i self – image. Narcizam je neizbežan faktor, koji, bez obzira koliko je ili pozitivan ili negativan, utiče na način na koji vidimo sebe i kako se borimo da bismo izgledali lepo, bilo to izgladnjivanjem, preteranim unošenjem hrane i na koji način doživljavamo sebe, itd. Poremećaji ishhrane su u korelaciji s medijski nametnutim imperativom i konstruisanim standardom lepote.
U daljim tekstovima biće reči o odnosu medija prema slici tela, zbog kojeg se mnoge devojke izgladnjuju, loše hrane, uzimaju tablete za mršavljenje i izbacivanje tečnosti, postaju nesigurne u sebe.
Kod već spomenute slike i doživljaja sopstvenog tela, potrebno je spomenuti i fit – trudnice, kao fenomen 21. veka – žene koje tokoma trudnoće imaju izdefinisan stomak, a takav izgled, kod ostalih trudnica ili novopečenih mama stvara osećaj nezadovoljstva vlastitim telom, te izaziva i nesigurnost vezanu za vlastiti izgled. Taj fenomen se zove pregoreksije, od reči “pregnancy” – trudnoća i “anorexia” – anoreksija – tačnije anoreksija (izgladnjivanje) u trudnoći.
Mediji umnogome remete prirodno razvijanje trudničkog tela, prikazujući samo one mame koje su posle porođaja najhitnije povratile liniju, kao najvažniju stvar u životu. Mediji na taj način stavljaju u drugi plan da li je beba zdrava i kako se razvija.
Mnogi sportisti uzimaju nedozvoljena sredstva (zbog boljih rezultata, a ređe zbog savršenog izgleda), međutim, mediji koriste te sportiste iz komercijalnih razloga: reklame koštaju, proizvodi se prodaju, a lakoverni nasedaju na sve što im se nudi.
Cilj ovog teksta i narednih jeste da se poveća svest mladih osoba, pre svega devojaka, jer je kod njih uočljiv veći procenat poremećaja ishrane. Cilj je i povećanje svesti o značaju zdravlja, razlici između zdravlja i zdravog, pravilno uhranjenog tela i premršavosti ili pothranjenosti – izgladnjivanja. Potrebno je i pomoći mladima da zavole svoje telo, da uvide značaj pravilne ishhrane i umerenog i pravilnog načina vežbanja.
Takođe, cilj jei da mladi shvate razliku između fotošopovanja slika, koje se propagiraju u medijima i nemaju veze sa realnošću i realnog, zdravog, svežeg izgleda, i samim tim realne telesne težine i telesne građe, koja je jedinstvena, a ne univerzalna – kakvom je mediji prikazuju i samim tim i propagiraju.
Poremećaji ishrane o kojima će u narednim tekstovima biti reči su: anoreksija, bulimija i ortoreksija (nervoza), pregoreksije, bulimareksija, a već smo spominjali i poremećaje slike tela – bigoreksiju, tanoreksiju, kao i body dysmorphic disorder (BDD). Spominjaćemo i razne izazove i trendove, poput razmaka između butina, popularnih dijeta i nezdravih trendova u ishrani, poput jedenja vate, a koji povezuju poremećaje u ishrani sa slikom sopstvenog tela i izgleda.

Ostavi komentar