Kako izbeći zimsku depresiju

Kako izbeći zimsku depresiju

Kako da izbegnete zimsku depresiju? Vredi li da šest meseci budete nesrećni jer ćete ih potrošiti na mržnju pojave na koju je nemoguće uticati, i tako je sebi dodatno učiniti odvratnom?

Osim po hladnom vazduhu koji svakome leto čini najlepšim delom godine, zima je poznata i po depresivnom, bezvoljnom raspoloženju. Svako ima svoje razloge zbog kojih tvrdi da je zima ništa drugo do nešto što treba prespavati i težimo baš da upadnemo u zimsku depresiju. Bilo da je to teška garderoba, hladan vazduh, klizav put, mokro odelo ili nešto treće, leto ostaje leto i samo ono se čeka. Pored svega, želim da pomenem dva malo skrivenija razloga koja iz pozadine svesti deluju na svest čoveka koji toga obično i nije svestan.

Prvi razlog jeste dužina dana, tačnije količina svetlosti u danu. Osim što kada sunce sija čovek ima više energije u telu, podsvest na odsustvo svetlosti reaguje tako što nam javlja da je kraj dana. Iako sami po sebi nismo umorni, naša podsvest će u nama pokrenuti misao adekvatnu završetku dana. Dakle, vreme je za sedenje i odmor a kasnije i za san. To na nas utiče smirujuće i automatski shodno tome naša svest počinje tražiti radnje koje su bliže mirovanju. Na ovakav način sebi umanjujemo energiju dodatno.

Drugi razlog jeste povećana količina sive boje. Verovali ili ne, naša ubeđenja vezana za to da siva boja ide uz monotoniju, u nama bude negativ koji je zaslužan za niskofrekventne, takođe, sive misli koje nas prikucavaju za misao da je zima užas. Na sve to ne možemo se ni ugrejati, ni prošetati, niti izdržati da budemo u zatvorenom svakog hladnog dana.

Gde nam je onda razlog da volimo zimu?

Prvi i osnovni razlog leži u shvatanju da je zima polovina života i ona postoji na ovom svetu koliko i mi, imamo isto pravo da postojimo kao i ona. Drugi razlog jeste naša nesposobnost da prestanemo suditi pojavi koja traži prihvatanje. Ko je dakle kriv za to što je zima loša? -Mi!! Hladno je, više nismo deca pa da nas raduje sneg, imamo višak vremena i previše zatvorenog prostora koji nam pritiska želju za životom. Ali, da pogledamo drugu stranu. Odrasli, niko vam ne brani da se grudvate i radujete toj pojavi kao nekada. Vaš ego vas je nadrastao i sopstvena negativna afirmacija da je pola života loše tera vas da gledate negativnu stranu. Mudrost života je uvek videti obe! Koliko tog viška vremena posvetimo članovima porodice?

Konstantna žurba nas tera da najvrednije osobe malo viđamo, takođe i da se naviknemo na to. A zima, ona nam daje baš priliku da se zagrejemo u toplini našeg doma i da voljenima kažemo sve ono lepo što će i na našu sreću uticati kroz njih. Osobina zdravog razuma jeste upravo to da mu nikada nije dosta vremena i da ga uvek može savršeno iskoristiti. Ako nam je dosadno, to znači da smo daleko od sposobnosti da upravljamo našim potencijalom, naśom kreativnošću i našim mislima. Zima opet daje vreme potrebno za čitanje koje će svakako pomoći da pronađemo našu istinsku moć, čitajmo. Raste nam broj kilograma? To je zato što bacamo vreme umesto da ga potrošimo na trening, osnovni izgovor za njegovo odlaganje jeste nemanje vremena. Zima upravo nudi vreme.

Jeste li srećni ili spokojni svaki dan? Naravno da niste. Evo zima je, neki su šest meseci nesrećni jer će ih potrošiti na mržnju pojave na koju je nemoguće uticati, i tako je sebi dodatno učiniti odvratnom. Slobodno vreme i zima su tu da vas zagreju iznutra, da vam omoguće da pronađete smisao života, da vežbate, budete sa porodicom, da kao aktivni bezbrižno uživate u hrani i praznicima koji su tu upravo da probude ljubav u ljudima. Ona je tu za sve ono što ste odlagali zbog nemanja vremena. Milion razloga ima zašto je zima lepa jednako koliko i leto. Jedini razlog smo mi koji bez trunke srama svojom mržnjom prema ovoj pojavi pokazujemo koliko smo daleko od smisla života, od ljubavi prema njemu. Zima nam prašta naš manjak znanja i opet nam daje vreme da naučimo kako da ne mrzimo nešto što sigurno ne mrzi nas, nešto na šta ne možemo uticati. Daje nam vreme da pronađemo sebe. Izazov je voleti zimu, ko uspe, živeće duplo više od svakoga ko i dalje veruje da je zima loša a ne njegova misao.

Obucite se, pronađite ljubav u svemu u životu i ova zima ostaće vam u najtoplijem sećanju.

1 Comment

Ostavi komentar