Gospodin na ulici, zver u teretani

Gospodin na ulici, zver u teretani

Činjenica je da sve većem broju mladih odlazak u teretanu postaje svrha sama po sebi, te se u skladu sa tim ponašaju i van nje. Teretana jeste mesto gde, na neki način, testosteron dođe do izražaja i momci imaju misiju da se pokažu u što muževnijem svetlu, ali van teretane ne bi trebalo da postji taj kodeks “bahatog” ponašanja.
Naime, dok smo u teretani i dok je adrenalin povećan, svaki polaznik ima želju da stane pred ogledalo i u svojoj majici bez rukava odmerava triceps i biceps. Takođe, ono što je karakteristično jesu “muževni” krici tokom izvođenja težih serija, ali i ne baš tako uobičajen hod tokom kojeg imamo utisak da su nam se leđa povećala za dvadesetak santimetara (usled otečenosti mišića koja je – priznali mi to sebi ili ne – kratkotrajna), a zapravo, razlika je tek u nekom santimetru. I taj santimetar se gubi čim se mišić ohladi. (Treba da budemo u svakom trenutku svesni da mišić raste u toku odmaranja. Dakle, sam trening je neka vrsta zadavanja zadatka mišiću, a kako će on “rešiti” taj zadatak zavisi od odmora i od ishrane tokom treniranja).

2a575c7ba3207c7a6dbc174fdbc8ba56
Da, gotovo je nemoguće, pa i nepoželjno da se zver u sebi ukroti tokom treninga, ali postaje komično, pogotovo u 21. veku i pop kulturi, da tu zver izvodimo iz teretane. Na stranu profesionalni bodibilderi i ljudi kojima trening i jeste stil života od koga pošteno zarađuju. Ukoliko nam je teretana nešto što radimo zato što to volimo, rezultate van treninga treba da nosimo sa ponosom, ali kao odvažan čovek, a ne kao petlić na steroidima koji skakuće okolo i razmeće se svojim novim perjem (čitaj – mišićima).

best-abs-exercises-2
Bez obzira na godine, muškarac u teretani je muškarac u teretani, ima izgovor da se ponaša kao “zver”, ali van teretane svoje “perje” nosite kao gospodin. Budimo iskreni, devojke ni malo ne vole “mišićne” majice (majice bez rukava), a neprirodno širenje ramena tokom hoda deluje, pa… neprirodno. Pogotovo ako ramena i nisu toliko široka. A da, ego ne bi trebalo da raste u teretani. Zdravo samopouzdanje svakako da, ali egocentrizam i arogancija kojima je jedini uzrok povećani obim bicepsa su smešan izgovor za bahato i prepotentno ponašanje. Ako vam neko udeli kompliment (pogotovo ako kompliment dolazi od nekog mlađeg polaznika u teretani), ružno je odgovoriti sa “Znam, brate”. “Hvala”, ne ubija. Šta više, vrlo je poželjno. I nije na odmet ohrabriti polaznika da će jednog dana, uz mnogo truda, izgledati podjednako dobro kao i vi.

suit
I ostanite gospodin na ulici. Mišiće ne servirajte damama na “izvol’te”. Devojke vole da zamisle kako taj biceps izgleda ispod zategnutih rukava i kako su vam oblikovane grudi ispod košulje. U tesnim majicama bez rukava malo šta ostaje za videti. I deluje prilično “jeftino”. Donekle, kao da je cilj samog treninga – nabijati ljudima na nos da trenirate. A to je i više nego pogrešno jer – treniramo radi nas i zbog nas. A ne zbog tuđeg mišljenja.

Ostavi komentar