Fitnes za srećan život

Fitnes za srećan život

Kao neko ko ima 24 godine, a pre toga nije bio toliko zaljubljen u trening i zdrav način života, volela bih, pre pisanja svih tekstova da objasnim, za šta me je navelo da treniram, kako sam se osećala, šta me je motivisalo, demotivisalo, šta me je teralo da istrajem i pobedim sebe, kao i kojim se sve “fitness programima, sportovima” bavim… Od sportova sam se bavila: plivanjem i latino-američkim plesom u osnovnoj školi, za vreme gimnazije sam išla na aerobik i u teretanu, kroz fakultetsko doba sam samo trčala, a sada, na masteru kombinujem: trčanje, aerobik, tae bo, h.o.p. , intensitу, fit boks (kao fitnes varijanta kik boksa) i pravi, rekreativni boks. (pravi, jer zaista sparingujem sa muškarcima koji su minimum 35kg teži od mene, ali to me ne sprečava da ih nokautiram sa mojih “ne tako nejakih i malenih” 53kg)

Pre nekih 8 godina, kada sam imala 16 godina sam krenula na aerobik, jer obožavam da jedem i u jednom trenutku sam se zaista ugojila, pa sam shvatila da bi bio red da smršam.

Skupila sam hrabrost i krenula sam na aerobik i oduševila sam se efektom nakon samo mesec dana, jer sam skinula preko 5 kilograma… Skupljala sam hrabrost baš dugo, odlagala, dok zaista nisam morala da počnem da treniram (da mi sve ide u grudi pa i da se ne bunim, ali NE, sve mi ide u guzu i noge, puuu!) Trebalo je zaista dići guzu iz fotelje, bataliti silne čokolade, pice i red bullove. Otići do sportske prodavnice i nakupovati patike, majice, trenerke, itd.

Počela sam, nerado i nevoljno da treniram… Kosa i koža su postajali sve lepši, telo zategnutije, raspoloženje i energija na što većem nivou… U prvih mesec dana sam skinula 5kg. Upoznala sam jako puno gotivnih devojaka, atmosfera na treningu je bila vesela, ali veoma naporna- zaista smo se puno znojile zbog napornih treninga. Na aerobiku smo radili preko 30minuta kardija uz muziku- elementi latino plesa, skakanja, kik boksa, pilatesa, a nakon toga nekih 20 minuta vežbi za stomak, ruke, ramena, ledja, guzu i noge. Radili smo razne vežbe sa tegovima od po 1kg, sa loptom za pilates, sa vijačom, sa tegovima za noge…

DSC_7569

Naravno, čim sam postigla efekat, odustala sam. Kilogrami su kasnije varirali, u zavisnosti od toga koliko jedem, ali sam u suštini bila zadovoljna izgledom. Prošlo je čitavih mesec dana mog napornog treniranja i odustala sam. Ishranom sam održavala neki ok izgled.

Kada sam krenula u 4. Godinu gimnazije, onda je na red došla velika matura, te sam htela da sredim izgled mnogo pre nje, pa sam počela sa treningom negde od novembra… Išla sam u teretanu, radila puno kardia i trbušnjaka, tegove sam, iz neznanja izbegavala, ali je efekat bio više nego savršen… Uspela sam da oblikujem gluteus i kvadriceps, da zategnem i izdefinišem stomak, ruke su mi se stanjile i postale ženstvenije, a da pritom nisam nimalo pazila na ishranu. Efekat je bio i više nego odličan. Nakon mature sam prestala sa treningom, (naravno) Izdržala sam čitavih 6 meseci u teretani (aplauz za moj trud i rad).

Inače, i dan-danas mi je teretana nekako monotona, iako u njoj postoje mnogobrojne vežbe, ali sam ja više za kardio treninge-brži efekat uz manje muke 🙂 U sledećem tekstu će biti reči o trčanju.

Onda sam krenula na fakultet i bila zadovoljna izgledom, čini mi se da mi stoji kad se ugojim, jer mi se onda guza zaobli, stomak bude i dalje mali, a o kondiciji i kasnijem zdravlju nisam tada ni razmišljala, problem sa celulitom nisam pre imala…Nisam brinula ni o ishrani… Izlazila sam svako veče, premalo spavala, ali sam bila zadovoljna izgledom i životom… Tek negde na trećoj godini studija je metabolizam krenuo da se usporava i sve me je nekako umaralo, pa sam shvatila da bih mogla da izgledam bolje i poboljšam kondiciju. Tadašnji dečko mi je bio fudbaler, pa me je on uveo u svet trčanja… Prvo smo počeli sa trkom od 5km kroz Beograd, nakon toga smo za godinu dana prešli na polumaraton, a nakon toga mi je trčanje ušlo u krv i spada u moj svakodnevni ritual. Na masteru sam poželela da ubacim i još jedan trening, makar neke vežbe, jer me mrzelo sama kod kuće da radim vežbe, koje su jako važne za zatezanje… Kardio je za kondiciju i mršavljenje, a vežbe su za zatezanje i toniranje mišića. Krenula sam na aerobik i oduševila sam se. Shvatila sam da imam i previse snage i onda sam morala negde da je potrošim pa sam krenula na tae bo… Efekat je bio presavršen, jer sam kombinovala trčanje svaki dan, skroz lagani tempo, a onda 3x nedeljno tae bo I 3x nedeljno aerobik.

Sasvim slučajno sam videla da postoji fitness humanitarni izazov u teretani blizu mene – pa sam otišla da trčim tamo, umesto napolju, kao što to radim svaki dan i pobedila sam u tom izazovu, koji je bio mesec dana pre polumaratona, za koji sam se spremala cele godine i pobedila sebe i prevazišla dotadašnji maksimum u trčanju, kondiciji i izgledu. Dobila sam nagradu besplatnu članarinu za taj mesec i iskoristila je za fit boks i za trening s tegovima… Od silnog kardija mi je opala mišićna masa, sama sam sebi bila premršava, pa sam odlučila da povratim mišiće, naravno, uz jaču ishranu I još jači trening, ali sa tegovima od 10kg, za razliku od dotadašnjih treninga, gde smo koristili tegiće od 1kg. Ubacila sam i 5min vijaču nakon jutarnjeg trčanja.

Svideo mi se fit boks mnogo, jer mi je životni san bio da treniram kik boks, ali sam kao žensko smatrala da to nije za mene, da ja to ne mogu, da ja nisam dovoljno dobra, hrabra, brza, sposobna za to, itd, te sam odustajala I zbog predrasuda u društvu- kako neko od 50kg i 163cm visine može da udari nekoga itd, a još gore da udara džak sa predugim noktima. Nakon toga sam počela sa pravim boksom, gde sam se susrela sa maksimalnim predrasudama, a one su me baš naprotiv i motivisale da ne odustanem i budem sve bolja i bolja.

Rekreativno se, trenutno, bavim trčanjem, boksom i fit boksom (fitness verzija kik boksa, više prilagođena grupnim treninzima, nego što je pravi kik boks), intensity-jem a to je veoma intenzivan trening sa tegovima u trajanju od 60min, h.o.p.-om (hour of power)- kombinacija vežbi statičke izdržjivosti, kardija i vežbi za oblikovanje tela- na prvi pogled ne toliko težak trening, i na ovom treningu se čovek neće oznojiti mnogo, ali će oblikovati telo, aerobikom, koji je jako dobar i intenzivan trening, koji je mešavina plesa, kardio vežbi, pilatesa, vežbi za oblikovanje tela, vežbi snage i izdržljivosti,a različitim danima u nedelji se rade druge grupe mišića, i ponekad I tae bo-om, koji je apsolutno ženska verzija kik boksa- bez džaka i rukavica, jako intenzivan trening sa primesama vežbi snage, izdržljivosti i vežbi za zatezanje i oblikovanje tela.

Ostavi komentar