Filip Perić: Kako ja treniram (handbalancing)

Filip Perić: Kako ja treniram (handbalancing)

Moj trening se sastoji iz tri celine, koje ja nazivam “Zlatan trougao.”
Pod tim trouglom smatram elemente koji su međusobno jako povezani i jako neophodni da bi se postigla celina željenog cilja ove vrste akrobatike.
Prva i najvažnija stvar u mom treningu je rad na fleksibilnosti. Fleksibilnost je jako opširna stvar, ali biti fleksibilan je jako bitno kod izvođača, da bi se sami elementi mnogo lakše izvodili, pritom pored toga, razgimanost vam daje smanjenu šansu za povrede vaših ligamenata, zglobova, pa i hrskavica. Već preko osam godina koristim elemente Joge koje mi izuzetno daju rezultat.

14725468_10210964948379372_2575133769524013778_n
Foto: Filip Perić

Nakon fleksibilnosti, dolazi trening za balansiranje.
Pod balansiranjem smatram, sam stoj na rukama jer se ovaj element koji izvodi i bazira na stoju na rukama. Varijacija ima jako puno, ali ću vam navesti dve da kažem “osnove,” a to su stoj na obe ruke i stoj na jednoj ruci. Pored samog stoja, tu takođe radim na izdržljivosti, gde samim tim merim redovno vremena koliko mogu da izdržim na jednu pa i ove ruke. Takođe pod balansiranjem, smatram i još jedan jako težak elemenat koji se retko viđa je stoj na glavi. Stoj na glavi sam počeo pre otprilike godinu dana i mogu slobodno da kažem, da je jako teško. Pre nego što sam započeo da vežbam balansiranje na glavi, radio sam vežbe za vrat jedno par godina da bih pripremio vratne mišiće, da bih mogao da pokušam ovaj elemenat. Vežba je jako osetljiva i bez adekvatnog zagrevanja, vrlo lako može da se povredi i ošteti mozak. Ali godine vežbanja su me dovele do nekog vrhunca, gde mi to nikakav problem ne predstavlja. Još, da dodam da kao dodatak ove vežbe, izvodim na tvrdoj podlozi, počevši od parketa pa do betona, što predstavlja dodatnu težinu.
I na kraju moje piramide, još jedan glavni segment je trening snage.

14882120_10210973692197962_4544290271299451830_o
Foto: Filip Perić

Trening snage, koji je svima već poznat, kako u teretani, tako i van nje, je trening sa tegovima, pa i bez. Moji treninzi snage se baziraju inače samo na podizanje moje spostvene težine, jer ne radim inače na spravama koje se nalaze u današnjim sportskim centrima, i ostalo. Nekako volim slobodu, da sam odabiram svoju amplitudu kretanja tokom podizanja. U glavnom snagu radim, od vežbi sklekova, varijacije zgibova, propadanja, čučnjeva, sklekovima u stoju na rukama, vežbe za vraz koje sam napomenuo prethodno, kao stoj na glavi, vežbe za prste, podlakticu, mostovi za donji deo leđa i slično…
Ponavljanja, radim jako puno, ali po malo. Ne dozvoljavam da crpim mišiće do otkaza i do kraja, ali ostavljam uvek prostora da uvek imam snage za još “jedan.” Zapamtite to, jer je to jako važno. Snagu će te dobiti, nevezano na koliki je broj u pitanju, nego budite sam svoj taktičar. “Mnogo nije dobro.”
Takođe da napomenem da mi se treninzi baziraju, uvek na različit sistem, što je takođe jako bitno da trening ne bude jednoličan i isti.

14732133_10210965752479474_3645276550671299230_n
Foto: Filip Perić

* Gde Treniraš? *
Trening balansiranja, najčešće radim kod svoje kuće. Imam jako veliki prostor, da kažem kao mini salu, gde mi je jako komforno da vežbam. Izvođenje, radim na otvorenom, svugde po gradu, ali samo kada je lepo vreme, do tada sam u zatvorenom i treniram adekvatno.
Treninge snage, radim isključivo samo u parku, gde mi je blizu kuće. Ne biram vremenske uslove, snaćiću se uvek da izađem napolje i odradim satima svoj trening.
* Tvoja ishrana i kako se hraniš? *
Moja ishrana se bazira na biljnoj hrani. Inače sam vegan već skoro godinu dana i ova ishrana, ili dijeta mi daje savršene rezultate. Svaki obrok koji pojedem, je isključivo jako nizak na kalorijama, a visok na unosu proteina. Ugljene hidrate unosim neutralno, ali uvek imam dovoljno snage i izdržim bez problema. Čak i oporavak od treninga je i više nego dovoljan.

14581467_10210965759399647_2253268871594095860_n
Foto: Filip Perić

Ukupno u toku dana jedem između pet do šest puta, ali jedem jako manje, i često zbog varenja. Uz adekvatnu ishranu, dodajem i jako kvalitetnu suplementaciju, koja mi takođe pomaže da izdržim sve napore, pa i pomogne oko unosa svih nutritivnih elemenata za oporavak i slično. Ulaganje u sve ovo je jako skupo, ali se definitivno isplati, barem sa moje strane gledišta. Ključ je uglavnom volja i želja da se borite za vaš cilj.

 

Kontaktirajte Filipa:

https://www.facebook.com/Filip.Acrobat

Ostavi komentar