Evergreen za svaku priliku

Evergreen za svaku priliku

Još davnih pedesetih godina proslog veka, pojavili su se razni izvođači pesama, koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji muzičkog stvaralaštva I interpretacije. Takozvani Classic Pop tih davnih godina bio je umetničko izražavanje.

Za razliku od današnjih vremena, svaka numera pisana specijalno za određenog izvodjača iste, bila je vid poruke, priče, koja je ostavljala slušaoca bez reči. Pored solo izvođača, postojale su i razne grupe, sastavljene od više članova, gde se posebno obraćala pažnja na boju njihovih glasova. Da li je to tenor, bariton ili bas (ovim putem mislim na muške sastave) i glasovi su uskladjivani do savršenstva. Otud i danas te pesme traju, rado se slušaju i slušaće se još dugo.

Kao što su Frank Sinatra, Chuck Berry, Bo Diddley, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis… Za razliku od Big Band / Swing pravca koji je najviše pažnje posvećivao orkestralnom delu, novi pravac popularne pop muzike se uglavnom bazirao na izuzetnim vokalnim sposobnostima i emotivnom tekstu pesama.

Glavne zvezde tadašnje pop muzike su bile Patti Page čiji je hit “Tennessee Waltz” obeležio celu dekadu, kao i Frankie Lane (“Georgia On My Mind,” “Jezebel,” “Rose, Rose, I Love You,” ) , Johnnie Ray with Four Lads (“Cry,” “Walking My Baby Back Home,” “Just Walkin’ in the Rain”), Nat King Cole (“Unforgettable,” “Mona Lisa,” “Too Young,” ) i Perry Como (“If,” “Round and Round,” “Don’t Let the Stars Get in Your Eyes,”). Dean Martin ((“That’s Amore,” “Return to Me,” “Sway” ), Eddie Fisher (“Anytime,” “Wish You Were Here,” “Thinking of You,” “I’m Walking Behind You,” “Oh! My Pa-Pa,” “Fanny”), pored svojih glumackih sposobnosti, ostavio je neizbrisiv trag. Bukvalno svaka njegova pesma je postala evergreen. U kasnijem peridu primat preuzima cuveni Rock And Roll i tada počinje pisanje prave istorije. Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly i svakako najveća zvezda medju njima Elvis Presley koji postiže i najveći komercijalni uspeh, stvaraju pravac poznat kao ‘’rockabilly’’. Pandam je rock and roll – u, ali mnogo mekši i emotivniji.

U tom period nastaju prave evergrin pesma slušane i dan danas, kao sto su:

Elvies Prisley “Hearbreak Hotel”, Johnny Cash “I walk the Line” i Carl Perkins sa “Blue Suede Shoes.

U kasnijem period pojavljuju se razni izvođači čije su kompozicije i interpretacije ušle u anale muzičke istorije.

To su:

1. Bob Dylan ‘ I Like a Rolling Stone ‘ 1965 god

2. The Rolling Stones ‘ I Cant Get No Satisfaction ‘ 1965 god

3. John Lenon ‘ Imagine ‘ 1971 god

4. Marvin Gaye ‘ What’s Going on ‘ 1971 god

5. Aretha Franklin ‘ Respect ‘ 1967 god

6. The Beach Boys ‘ Good Vibrations ‘ 1966 god

7. Chuck Berry ‘ Johnny B Goode ‘ 1958 god

8. The Beatles ‘ Hey Jude ‘ 1968 god

9. Ray Charles ‘ What’d I Say ‘ 1959 god

10. The Who ‘ My Generation ‘ 1965 god

U kasnijim tekstovima dotaći ćemo se i večitih stvari Hard Rock i Heawy Metal muzike. Do tada, uzivajte u predlozima.

Piše: Marko Timić

Ostavi komentar