Đavolski most u Kromlau parku

Đavolski most u Kromlau parku

Đavolski most se nalazi u Nemačkoj, i dizajniran je da reflektuje savršen krug u vodi.

Najupečatljivija osobina ovog mosta je njegova parabola, koja je dizajnirana tako da formira polovinu besprekornog kruga. Kada je voda ispod mosta mirna i svetlost uperena u njega, predstavlja iluziju kompletnog kruga izrađenog od kamena, san svakog fotografa. Pod ovim okolnostima nudi iskustvo bajke gledaocima.

Prema legendi, napravljen je uz pomoć đavola. U početku graditelj nastavlja posao u kojem đavo pomaže izgradnju mosta, a zauzvrat, đavo će potražiti dušu prvog živog bića koje se šeta preko luka. Ali graditelj uvek traži način da prevari đavola. Obično mami životinju, najčešće psa da preko mosta pređe, kako bi spasio život čoveku. Po završetku mosta graditelj sam šeta istim, prkoseći Satani svojim životom.

Đavoli most nije jedini u Evropi u Nemačkoj, ima ih još u drugim zemljama. Većina đavolskih mostova u Evropi postavljena su u u srednjem veku, tačnije između 1000. i 1600. godine. Njegovu strukturu čini kamen temeljac i bazalt i predstavlja jedan od najboljih primera ove vrste. Da bi se sastavile bazaltne kolone, graditelji mosta su morali da otpreme materijal iz dalekih kamenoloma.

 

Kao što je spomenuto, Evropa ima mnogo ovakvih mostova. Samo Francuska ima ih oko 50, a poznati su kao  Pond du Diable. Mogu se naći i u Italiji pod imenom Ponte del Diavolo. Može se videti u skoro svakom uglu starog kontinenta, od Portugala na Atlantskom okeanu do Estonije na Baltiku, ili iz Velike Britanije na severozapadu do Rumunije i Bugarske na Balkanu.

Tekst: Milica Vasković

Ostavi komentar