Уклета кућа: Коју обићи?

Уклета кућа: Коју обићи?

     Валт Дизнијева “Уклета Вила” у Дизниленду служила је као прототип за све који су касније правили сличне атракције.

     Свакe Ноћи вештица, застрашујућа грозница увуче се свуда, међу страшне напуштене куће и језиве лавиринте. Али колико знате о овим атракцијама?

Америчка уклета  кућа је један од најпрепознатљивијих симбола Ноћ вештица. Можете бити у било ком кутку света, али знате како изгледа. Тако је иконична да је готово постала клише. То је Скуби  Ду двориште са својим дрвеним кулама и тремовима. То је Хичкокова “Психо кућа”. То је “Вел Хаус” у Стивену Кингу “То“. Постоји разлог зашто ти архетипи одолевају тесту времена. Они су, на крају крајева, “искушени и истински” – најбоље допиру и препознају се са нашим колективним несвесним. Непотребно је нагласити, да се добро продају. Ипак, симулиране уклете куће и друе атракције су прилично нове; постоје нешто више од једног века. Најстарију такву кућу, која се једноставно назива “Уклета кућа“, саградили су Ортон & Спунер 1915. године у Енглеској. Она стотину година касније  још увек ради. Данас је део сајамског музеја у Хампширу, колекције Холикомб Стим. Грађена је на прилично познатим основама: споља изгледа изузетно наивно, попут неке бизарне фолклорне уметности, а последњих година дорађена је да се ода почаст и универзалним „чудовиштима“, као што је Фантом из Опере и Франкенштај. И док можда изгледа као клише, једноставност овог здања само доприноси његовом општем фактору језивости. Али,  тек са доласком велике депресије уклете куће заиста су постале популарне. Родитељи су их организовали као “трагови ужаса” – у суштини, у својим домовима као забаву да би држати своју децу подаље од улице. Шале за Ноћ вештица из  1933. године очигледно су биле тако насилне да су добиле назив у историји  “црна Ноћ вештица”, те су локалне власти разматрале да ли ће забранити празник или не. Дакле, ово је заправо било креативно преусмеравање да се обесхрабри вандализам – или се бар тако чинило, јер су ове симулиране уклете куће биле далеко од дечије игре.

“Психо кућа” Алфреда Хичкока

Колико далеко је све то ишло?

Па, на пример, постоји приручник “уради сам” како поставити потпуно функционалну електричну столицу.Да ли сте икада чули за реч “очајничка времена захтевају очајничке мере”? Па, не постајеш очајнији од тога!Наравно да су данас уклете  атракције много сигурније. А иза њих је много више практичног размишљања и талената оних коју си их креирали. Али ипак се  често прибегава истим стилским елементима. Човек који је успоставио овај канон је био нико други осим Валт Дизни, чија је “Уклета Вила” у Дизниленду служила као прототип за све који су касније правили сличне атракције.

“Уклета вила” у Дизниленду, Париз

Али како је викторијански стил постао синоним за зло? Једна теорија указује на то да је 20. век демонизовао 19. век, они који су желели да модернизују свет су се окомили на естетику  из прошлости. У одређеној мери то може бити тачно; Чак и тако, постоји нешто лоше у вези са овим раскошним зградама. Нису ни суптилне нити узвишене, увек на ивици кича; мешавина стилова која нема риму ни разлог. А то је много више узнемирујуће него било који хорор филм. Са Дракулиним замком, знаш  на чему си. Али викторијански кич је као ванземаљац који покушава да се уклопи у околину. Све је замотано у мистерију. Натера те да се запиташ зашто, и шта заиста стоји иза те декорације, иза оних тешких завеса и шкрипавих  врата? Према риечима Х.П. Ловекрафта: “Најстарија и најјача емоција човечанства је страх, а најстарији и најјачи страх је страх од непознатог“.

Викторијански стил у архитектури

Преузето са: https://www.gothicandamazing.com/haunted-attractions-halloween/

Превела: Ксенија Николић

Ostavi komentar