Zašto smo jaki kad smo poročni

Zašto smo jaki kad smo poročni

Ego, čovekova zamišljena verzija sebe koja se sastoji iz disfunkcionalnih obrazaca stvara negativnu energiju. Rekli smo da alkohol krivi i usporava funkcionisanje mentalnih obrazaca. Krivljenje već krivih obrazaca nekada znači njihovo ispravljanje koje omogućava da iz čoveka izađe njegova istinska energija, energija pozitiva.

Zašto smo jaki kada smo poročni

U narodu danas postoje verovanja da cigareta smiruje, da alkohol daje snagu, ili nekakvu čudnu moć bez koje, mnogi tvrde: život ne bi imao smisla. Nije retkost da čovek koji veruje da cigareta smiruje zaista i bude mirniji nakon popušene cigarete. Takođe, nije retkost ni da čovek nakon par pića postane bliži sreći i onoj energiji koje bi voleo da ima više. Šta se zapravo događa? Cigareta, naravno, nezdrava navika jeste nešto što vrlo brzo iz navike prelazi u potrebu. Nikotin koji u čoveku stvara zavisnost, ukoliko opada u krvotoku, stvara nervozu, na taj način terajući ga da obnovi količinu nikotina.

Podsvesno, svaki čovek zna da kada dugo vremena ne zapali cigaretu, ona mu dođe kao smirenje. Istina, jeste smirenje ali samo zbog toga što nadoknađuje količinu nikotina, kada zadovolji zavisnost. Ne i zbog toga što istinski smiruje. Ona smiruje samo nervozu koju je sama izazvala. Dugogodišnji pušač je prihvatio cigaretu kao deo svoje ličnosti, jedna od stvari koju kao takav oseća jeste da on nije on bez cigarete. Kroz vreme, puno puta krivo uveren u to da ga cigareta smiruje i čini njegovo vreme ispunjenim, veruje da nije kompletan bez nje te je još dalje od mogućnosti da prekine cigaretom lečiti nervozu koju je cigareta izazvala.

Šta je sa alkoholom? Kao i cigareta, alkohol je zastupljen i priznat u svetu kao eliksir života. Njegova zastupljenost u kombinaciji sa mnogim verovanjima i pričama o njemu, čini ga poželjnim i prihvatljivim u svakoj situaciji. A šta je zapravo istina? Osobine alkohola su usporavanje i krivljenje mentalnih funkcija, kao i uništavanje nervnog sistema koji nema moć regeneracije. Ali, odakle onda dobar osećaj? Da pogledamo tugu i procese koji potpadaju pod negativna raspoloženja. Svi negativni tokovi energije koji grade osećanja i raspoloženja su proizvod lično čoveka u kom se nalaze. Dakle, visina svesti o uzrokovanju posledica u životu, ukoliko je nedovoljna, čovekov mentalni sklop je usmeren u negativnu produktivnost.

Ego, čovekova zamišljena verzija sebe koja se sastoji iz disfunkcionalnih obrazaca stvara negativnu energiju. Rekli smo da alkohol krivi i usporava funkcionisanje mentalnih obrazaca. Krivljenje već krivih obrazaca nekada znači njihovo ispravljanje koje omogućava da iz čoveka izađe njegova istinska energija, energija pozitiva. Na taj način, može se reći da čovek biva “popravljen” što ide u prilog ljubiteljima alkohola i tvrdnji da je alkohol eliksir života. Ali, kako nisu svi isti, tako ni alkohol ne utiče isto. Neke krivine se isprave, neke povećaju, odatle ono da su neki dobri kada popiju a neki ne.

Da pojasnimo. Alkohol krivi i usporava mentalne funkcije, uništava nervni sistem, štetno utiče na svaki deo tela… Može li to da bude eliksir života ili nešto lepo ako ružno deluje na sve? Druga osobina alkohola jeste udaljavanje čoveka od spoznaje da može samostalno naštelovati svoju energiju bez pomoći alkohola. Kada čovek nauči biti uspešan, veseo i raspoložen poput pijanice, tada je srećan. Kada popije, onda je pripit. Ova dva stanja liče, teško ih je razlikovati ali samo sreća je zdrava pojava i ono što čovek treba razvijati. Alkohol je dakle samo još jedan mit niskog nivoa svesti koji se pripit trudi pokazati da je u pravu i da mu ne treba znanje da bude srećan već alkohol. Ono što je zajedničko u ova dva poroka jeste vera.

Vera takođe ima takav uticaj da realnost u koju verujemo nama postane stvarna, bez da je istinski tako. Ostale poroke nisam pomenuo ali princip je isti. Sve što je porok, deluje negativno na čoveka gradeći lažnu percepciju sreće i udaljavajući čoveka od one istinske, najvrednije sreće. Čovek mora prestati sa svim ovim stvarima ukoliko želi pronaći stvaran svet i tu stvarnu traženu sreću, kao i svoju sposobnost da je napravi u svakoj situaciji. Uticaj poroka na zdravlje je svima već poznat a i dalje prisustvo poroka u životu čoveka ukazuje na njegovu nisku svest i problem koji što pre mora ispraviti u stvarnom svetu.

Ostavi komentar