Vijača i trening

Vijača i trening

Svi koji su ikada preskakali vijaču, a koji, naravno i pre svega poseduju to umeće,znaju da to nije nimalo lako… Vijača je odličan rekvizit za trening! Jeste da, kada se ugojim da mi se dešava booty-bounce i da me sramota zbog toga, ali kapiram da se muški deo populacije ne buni zbog toga, a takođe me raduje što će vremenom i taj booty bounce nestati, jer neće biti sala i celulita koje će da se trese!

Vijača poboljšava kardiovaskularnu i mišićnu izdržljivost! Ono što će žene obradovati je činjenica da  sjajno sagoreva masti (odlična je u borbi  protiv celulita),  poboljšava i razvija koordinaciju pokreta i ravnotežu, poboljšava eksplozivnu snagu,  zateže mišiće ramena, pomalo stomaka, guzu, ruke i noge.

Za 15 – 20 minuta vežbanja sa vijačom sagorevate oko 300 i više kalorija, što uopšte nije mali broj….ali, naravno sagorevanje varira od brzine, načina preskakanja i od toga koliko kg imamo.

DSC_7504

Vijaču možemo koristiti da bismo bili u dobroj formi, zatim u sklopu kondicione pripreme za neki vid sporta, ili da bi se dobro zabavili ili promenili trening (šokirali organizam).

Jeste da me gledaju kao čudaka kada izađem ispred zgrade preko leta i preskačem vijaču, ali bar znam da radim nešto pozitivno za svoju kondiciju i telo!

Vijača se najviše koristi u sportovima u kojima je bitan rad i brzina nogu pa tako veliku primenu ima u borilačkim sportovima, pogotovo u  boksu, ali takođe se koristi i u timskim sportovima tokom trenažnog procesa.

Najteži deo boksa mi je trening s vijačom! Tih 15-ak minuta me umori gore nego da sam ušla u ring i izdržala ceo meč!

Istraživanja pokazuju da su aktivnosti visokog intenziteta, poput preskakanja vijače dobre i u održavanju zdravlja kostiju.

Još jedan veliki plus je taj što je vijača  jeftin rekvizit i može se vrlo lako napraviti ili nabaviti, i svakako je treba uvrstiti u sve programe treninga.

Takođe, ako imate decu, možete zajedno sa njima preskakati vijaču, kako biste i njih pokrenuli na fizičku aktivnost i pokazali im koliko je to zabavno i korisno.

Preskakanje vijače ne zahteva puno vremena i prostora, tako da u suštini nemate izgovor da preskočite ovaj vid treninga!a

Odoh da uradim jedan trening s vijačom!

Ostavi komentar