Vaporwave

Vaporwave

 

Ako ćemo jednostavnije, to je žanr muzike, ali takođe i umetnički pokret, koji je nastao početkom 2010-ih godina među onlajn zajednicama. Odlikuje se nostalgičnom ili nadrealističkom pomamom za retro kulturnom estetikom, tehnologijom, potrošačkom kulturom i reklamama, kao i za stilovima korporativne i popularne muzike, kao što su lounge, smooth jazz i elevator music.

Šta je zapravo Vaporwave i Aesthetics? Za početak, to su dve različite stvari, ali uzajamno povezane. Znam da zvuči ludo, ali dozvolite mi da vam objasnim.

Hajde da pričamo o Vaporwave-u, šta je zapravo to?

Ako ćemo jednostavnije, to je žanr muzike, ali takođe i umetnički pokret, koji je nastao početkom 2010-ih godina među onlajn zajednicama. Odlikuje se nostalgičnom ili nadrealističkom pomamom za retro kulturnom estetikom, tehnologijom, potrošačkom kulturom i reklamama, kao i za stilovima korporativne i popularne muzike, kao što su lounge, smooth jazz i elevator music. U okviru žanra je rasprostranjen sampling, odnosno uzimanje već gotovih uzoraka pesama, najčešće iz 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, i njihovo prerađivanje na putem nekog računarskog softvera. Za stil se vezuje kritička ili satirična zaokupljenost potrošačkim kapitalizmom, popularnom kulturom i motivima novog doba. Vaporwave se pojavio na internetu, najpre kao stil izveden iz dela hypnagogic pop umetnika poput Arijel Pink i Džejms Ferara. Za podsticanje prvobitnog razvoja vejporvejva zaslužni su Danijel Lopatin i njegov album iz 2010. godine, Chuck Person’s Eccojams Vol. 1, kao i album Far Side Virtual Džejmsa Ferara i Floral Shoppe Mekintoš Plusa.

U narednim godinama, ovaj žanr je naišao na popularnost na vebsajtovima kao što su Bandcamp, Soundcloud, Last.fm i 4chan.

Šta je to Aesthetics?

Vizuelni stil vejporvejva, koji se može videti na omotima albuma i video klipovima koji prate muziku, naziva se “estetika”.

Da sumiramo, Vejporvejv je žanr muzike koji je stilizovan estetikom poput razmacima između slova, na primer: (eng. aesthetics, često stilizovano kao  “A E S T H E T I C S”). Motivisan je retro motivima iz 1980-ih, 1990-ih i početkom 2000-ih, poput japanskih slova, retro kompjutera i elementima za igranje igrica, klasičnih statua, meke pastel boje (najčešće su to roze, ljubičasta i plava), fotografijama koje su lošeg kvaliteta, istočno-azijskoj umetnosti i sajberpanku. Ovaj stil umetnosti su začetnici Veporvejva usvojili i on je postao jako popularan na internetu, posebno na Tumbrl-u. Veporvejv i Aesthetics su zajedno kreirali subkulturu na internetu.

Kako se talas širio po internetu i youtube-u, Veporvejv je od underground internet subkulture prerastao u mainstream.

Učitelj muzike Grafton Taner u svojoj knjizi iz 2016. godine, Babbling Corpse: Vaporwave and the Commodification of Ghosts, tvrdi da je vejporvejv “jedan umetnički stil, koji ima za cilj da promeni naš odnos sa elektronskim medijima, prisiljavajući nas da prepoznamo nepoznanost sveprisutne tehnologije.

Vejporvejv je muzika izvan vremena i prostora, jer je skeptična prema onome što je potrošačka kultura uradila sa prostorom i vremenom.

Tekst: Aleksandra Bojković

Ostavi komentar