Uvod u Fizičku aktivnost

Uvod u Fizičku aktivnost

Čovek oduvek ima sklonost, koja je zapisana u DNK, da spoznaje i proučava stvari koje ga okružuju i koje ga se tiču, radi svog života i preživljavanja. Tako je i sa fizičkom aktivnošću. Da bi se njome bilo ko bavio, krucijalno je znati što više stvari vezano za nju.

Fizička aktivnost predstavlja bilo kakvu telesnu aktivnost, veću od bilo kog oblika sedentarnog načina života. Sve dok se telo kreće više od minimuma, bilo da se radi o hodanju, trčanju, plivanju, biciklizmu, dizanju tegova itd. spada pod okvire fizičke aktivnosti, od koje nam zavisi kvalitet i produženje života. Najvažnije je pokrenuti telo.

Treba praviti razliku izmedju fizičke aktivnosti i fizičke sposobnosti, koja predstavlja niz urođenih ili stečenih normi, koje su se ispunile, da bi se neko bavio određenom aktivnošću.

Još pre više od 1.000 godina, mnogi lekari, na teritoriji današnje Italije, savetovali su bavljenjem fizičkom aktivnošću, radi očuvanja zdravlja i pozitivnog uticaja na isto.

Fizička aktivnost utiče na različite organske sisteme, na različite načine, počev od povećanja kapaciteta pluća i poboljšanja oksigenacije organizma u celini, povećanje snage srčanog mišića, kao i poboljšanje cirkulacije, jačanje imuniteta, usporavanje starenja, ubrzavanje podmlađivanja, do smanjivanja i eliminacije gojaznosti, poboljšanja raspoloženja i shodno tome, povoljan uticaj na depresiju, uspostavljanja ravnoteže kod šećerne bolesti, eliminisanje toksina putem znoja i disanja, kao i mnogi drugi.

U toku sezone prehlada, savetuje se, pre svega, umerena fizička aktivnost, koja ne predstavlja stres za organizam, a jeste melem za dušu i između ostalog, smanjuje šansu za pojavu infekcije gornjih disajnih puteva. Nasuprot koje, intenzivna fizička aktivnost, povećava šansu za pojavu infekcije gornjih disajnih puteva, usled dugotrajnog dejstva hormona stresa, adrenalina i kortizola, kao i negativan uticaj imuniteta.

Od suštinske je važnosti da se ljudi pokrenu, da bi živeli što kvalitetnije, bolje i duže, jer bez fizičke aktivnosti nema ni života.

Foto: unsplash.com

3 Comments

  1. Odlican tekst. Treba stalno ljude pidsecati da budu fizicki aktivni. Pogotovo dok su zdravi. A bolest kad se pojavi fizicka aktivnost moze biti vazan faktor u ozdravljenje.

  2. Bravo za tekst, ovom drustvu su potrebni ovakvi clanci za motivisanje i podizanje svesti o ocuvanju zdravlja. U masi gluposti kojima nas bombarduju ovakvi tekstovi su pravo osvezenje.

  3. Upravo tako, najvažnije je pokrenuti telo, samim tim i organizam. Nema osobe koja se posle fizičke aktivnosti nije osećala lepše. Super, što više ovakvih tekstova!

Ostavi komentar