Treniraj zdravo

Treniraj zdravo

Nije ni najmanje čudno kada nam se lekari obrate nakon pregleda sa rečima “Koliko si aktivan/na?“ Mi, kao neuki ljudi u svetu medicine podrazumevamo da ustajanje ujutru i petominutna šetnja do posla na kojem sedimo i po osam sati znači da jesmo aktivni, ali da li je baš tako? Naime, da – kalorije se sagorevaju i dok sedimo, ali dovoljan je jedan obimniji obrok i uneli smo daleko više (nezdravih?) kalorija nego što smo taj dan sagoreli. Dodamo na sve ovo činjenicu da većina nas i nema vremena da se bavi nutricionizmom nad sopstvenim telom i da jedemo brzu hrane iz najbliže pekare iako je opšte poznato jednačina belo brašno = loše masti. Da, pecivo je ukusno, kao i čips i čokoladice i gomila grickalica koje pokupimo na trafici uz časšu vode, soka (paklu cigareta), ali sve te negativne kalorije makar jednim delom ostaju u našem organizmu i manifestuju se kao višak kilograma.

couplemusclesbodyphysics

E, sada. Dobro je pitanje „Šta znači višak kilograma?“ Nije čudno da devojka koja se odluči da se upusti u vode treninga, sa 55 kilograma, recimo, ode na 60 kilograma, a izgleda 5 puta bolje i zategnutije. Činjenica je da je kilogram mišića daleko manji vizuelno od kilograma masti. Uzećemo to kao postulat i nešto što je opšte poznato. Da ne dužimo s pričom, višak kilograma je u ovom slučaju – višak loših masti. I kada kažemo loše, DA, postoje i dobre masti. Samo što dobre masti ne stvaraju salo oko stomaka i struka.

DSC_7574

Nije uspeh odvući se u teretanu. Dobro, jeste uspeh. Ali budimo realni. Najlakše je ući u teretanu, odraditi vežbe u skladu sa našim kapacitetom i posle treninga se počastimo jednim lepim burekom. „Trenirao sam kao magarac, red je i da se počastim.“ Okej, ne mora da bude burek, ali svratimo do trafike i „opalimo“ jednu štanglicu mlečne čokolade. E, kada to uradite, izbrišite trening koji ste odradili, kao da niste. Mišiće ste umorili, a zatium, te gladne mišiće nahranili „otrovom“. (Napominjem da ne shvatate doslovno sve što piše, podrazumeva se da ne mislim na pravi otrov). Uspeh je, dakle, otići na trening, ali je još veći uspeh posle tog treninga nahraniti telo tako da se vlakna od kojih su mišići sašinjeni – umnože i porastu. Šta ovo konkretno znači:

Znamo svi onaj fantastičan osećaj kada posle treninga izgledamo sami sebi kao da smo za dva broja veći. E, pe nismo! Samo smo za dva broja otečeniji. Mišić je nabrekao zbog opterećenja i taj osećaj je bitan čisto toliko da bismo imali u vidu koliko smo dobro odradili trening. Od te „nabreklosti“ ne znamo koliko će mišić zaista napredovati. Ruku na srce, jeste da je sve uzročno-posledično povezano, pa sada kada bismo nastavili ovu filozofiju došli bismo do toga da IPAK zavisi i od te nabreklosti, ali da nastavimo sa prevashodnom poentom.

healthy-food-wallpaper

Mišić može da nabrekne do nezamislivih granica (Znam iz iskustva, bukvalno mi se dešavalo da ne mogu da obučem majicu u kojoj sam došao u teretanu, nakon treninga), ali i splasne. Vlakna su se proširila i smanjila. Mišić ima „zadatak“ (opet, ne shvatajte bukvalno) da u budućnosti, da ne bi došlo do tih „oteklina“ proširi svoju mrežu vlakana. A to, zavisi od odmora i od ishrane. Pa je poželjno nakon treninga pojesti nešto što nam ne govori „umasti se, časti se“, već „Zdravo treniraj, zdravo se i hrani“. Dobro, na trafici nećete naći kuvani pirinač, krompir, belo i crveno meso itd. ali sačekajte da dođete do kuće pa se častite hranom. Ili umesto peciva pojedite dve, tri banane. I onda će se u toku odmaranja (Znamo da mišić, zapravo raste u toku odmora? Znamo!) vlakna umnožavati itd. Samim tim, sledeći put ćete imati i više energije i ,moći ćete da podignete i veće težine itd. Ovde dolazimo do te uzročno-posledične veze. Jaka i zdrava ishrana + jak trening = mišić raste itd. A jak trening neće doći sam po sebi (hoće, ako volite steroide), tako da se bacite na gorivo u vidu zdrave ishrane. Profesionalci odrede sebi „sladak dan“ kada ne treninraju i dozvole sebi određen unos nezdravih masti i slatkiša, ali pošto ja nisam profesionalac, a i ne volim slatkiše, moj recept je ovaj koji ste do sada čitali.

Ostavi komentar