Top 10 najlepših botaničkih bašta na svetu

Top 10 najlepših botaničkih bašta na svetu

Bašta je planski prostor obično na otvorenom, izdvojen za prikaz , kultivaciju i uživanje u biljkama i drugim oblicima prirode. Najčešći oblik poznat danas je botanička bašta. Ovo je top 10 najlepših botaničkih bašta od strane Art tima našeg portala.

  • Jardim Botânico, Rio de Janeiro, Brazil

Botanička bašta u Rio de Ženeiru nudi nam mogućnost da vidimo brazilsku i retku floru. Nalaze se preko 6500 vrsta prostranih na 54 hektara površine zemlje i mnoštvo botaničkih zelenih kuća. Bašta i njene kućice imaju istorijski, umetnički i arheografski značaj. Najvažnija informacija jeste da ova bašta poseduje biblioteku koja verno čuva preko 32 000 publikacija od bilju i hotilijerstvu.

  • Brooklyn Botanic Garden, New York, United States

Nalazi se u Njujorku i za javnost je otvorena 1910. godine u Prospekt parku. Njena površina meri 21 hektar zasađenog bilja, kolekcije retkog bilja, konzervatoriju, botaničke kućice, Bonsai muzej i tri biljna paviljona, kao i beli dvorac sa staklenom dvoranom i umetničku galeriju. Svake godine je poseti najmanje 900 000 posetioca.

  • Singapore Botanic Garden, Singapore

Jedna je od tri bašte, i jedina tropska pohranjena od stane Unesca i Svetskog Heritage sajta. Godine 2013 ocenjena je kao top turistička destinacija u svetu. Poznata je po raznolikosti orhideja i njenih hibrida.

  •  Berlin-Dahlem Botanical Garden and Botanical Museum, Berlin, Germany

 

  •  Royal Botanic Gardens, Kew, Engalnd

  •  Kirstenbosch National Botanical Garden, Cape Town, South Africa

Predstavlja jednu od 9 nacionalnih botaničkih bašta, smeštena u istočnom podnožju planine u Kejptaunu. Ovaj vrt osnovan je 1913. godine da bi sačuvao jedinstvenu floru u zemlji. To je bila prva botanička bašta sa ovim etosom. U bašti se nalazi veliki konzervatorijum koji prikazuje biljke iz različitih regiona, uključujući Savanu, finbos, karoo i druge. Fokus je na biljkama iz Cape regiona istaknute iz spektakularnih kolekcija proteasa.

  • Montreal Botanical Garden, Montreal, Canada

Obuhvata 75 hektara tematskih vrtova i plastenika. Nazvan je Nacionalnim istorijskim mestom Kanade 2008. godine jer se smatra jednim od najvažnijih botaničkih vrtova na svetu zbog obima svojih zbirki i objekata. Jedan je od četiri vrta u Montrealu u prostoru muzeja za svemir za život. Ostali su Biodome, Insektarijum, Rio Tinto Alcan Planetarium i Olimpic stadium.

  • Nong Nooch Tropical Botanical Garden, Chonburi Province, Thailand

Botanički vrt od 500 akra i turističkih atrakcija na 163 km na putu u Sukhumvit u Chonburi Province-u, Thailand. To je takođe glavni naučni centar posvećen cikadima sa sopstvenom bankom. U vezi sa Agencijama za zaštitu životinja kolekcije bašti, bašte služe kao važna lokacija za zaštitu za svu ugroženu i staru biljnu grupu.

  • Denver Botanic Gardens, Denver, United States

Ovo je javna botanička bašta koja se nalazi u četvrti Cheesman Park u Denveru, Kolorado. Park se prostire na 23 hektara i sadrži konzervatorijum, razne tematske vrtove, i potopljeni amfiteatar u kojem održavaju različite koncerte u leto.

  • Acharya Jagadish Chandra Bose Indian Botanic Garden, Kolkata, India

Obično je poznata kao bašte u Kalkuti. U vrtovima je izložen velik broj retkih biljaka, prostiru se na oko 109 hektara. Pod zaštitom je Ministarstva životne sredine i šuma kao i Vlade Indije.

Ostavi komentar