Top 10 najmagičnijih mesta na planeti

Top 10 najmagičnijih mesta na planeti

Pored toga što su Maldivi svetski broj jedan na mapi turizma, a i raj na zemlji, fenomen more zvezda je na jednom od ostrva, Vaadhoo, obeležio je i globalnu mapu. U čemu je magija? U pitanju je fitoplankton, mikroorganizmi koji u vodi sa dodirom svetlosti postaju plavi. To je prirodna hemijska reakcija, sa fantastičnim imenom – bioluminiscencija.

  • More zvezda, Maldivi

Pored toga što su Maldivi svetski broj jedan na mapi turizma, a i raj na zemlji, fenomen more zvezda je na jednom od ostrva, Vaadhoo, a obeležio ga je i na globalnoj mapi. U čemu je magija? U pitanju je fitoplankton, mikroorganizmi koji u vodi sa dodirom svetlosti postaju plavi. To je prirodna hemijska reakcija, sa fantastičnim imenom – bioluminiscencija.

  • Antelope kanjon, Arizona

Tsé bighánílíní – mesto gde voda prolazi kroz stene. Ovaj kanjon je popularna lokacija za fotografe i turiste i izvor turističkog biznisa za Navao naciju. Ali je fotografisanje jako teško zbog širokog spektra ekspozicije, napravljenog od strane reflektujućeg svetla od kanjonskih zidova. Posećuje se uglavnom kroz vodene ture, jer tokom monsunske sezone vrlo brzo bude poplavljen.

 

  • Sjajne pećine Waitamo, Novi Zeland

Sastoji se od fosilizovanih korala, školjki, ribljeg kostura, i malih morskih organizama. Milionima godina, fosilizovane stene su se nagomilavale jedna na drugu, i stvarale poseban krečnjak. Pećine i druge formacije su počele da se formiraju iz kapanja vode sa plafona ili kroz zidove, ostavljajući tragove krečnjaka. Kada se povežu ove formacije nastaju takozvani stubovi ili heliktoni. Na svakih 100 g uvećavale su se za 1 kubni centimetar.

  • Nugget point svetionik, Novi Zeland

Svetionik je sagrađen u periodu između 1869. i 1870. godine. Kula je izgrađena od lokalnog kamena. Predstavlja jednu od najlepših atrakcija Novog Zelanda.

  • Tunel ljubavi, Ukrajina

To je železnička pruga obrasla u zelenim lukovima. Poznat je kao omiljeno mesto za šetnju parovima.Predstavlja botanički fenomen i spomen prirode od lokalnog značaja. Industrijski voz prolazi ovim tunelom prevozeći drvo.

  • Kristalno – ledena pećina, Island

Briljantna katedrala od kristalno plavih talasa. Supermen bi se osećao kao kod kuće u ovoj ledenoj pećini.

  • Polarna svetlost Aurora, Finska

Na severu se naziva Aurora borealis a na jugu Aurora australis. Magična svetlost nastaje kada se sudare atomi odnosno elektroni sa energijama u opsegu 1 – 15 keV, u gornjim slojevima atmosfere, na visinama od 80 – 100 km. Javlja se u obliku zavese koja se širi u pravcu istok – zapad. Svaka zavesa se sastoji od brojnih paralelnih zrakova, usmerenih u pravcu lokalnog magnetnog polja, što navodi da je Aurora uslovljena Zemljinim magnetskim poljem.

Snowland Rovaniemi
  • Moeraki boulders, New Zealand

Neobično veliko i sferično kamenje, pojavljuje se kao razdvojeni ili grupisani na prostoru plaže Otagu u Novom Zelandu, gde su zaštićeni u naučnom rezervatu. Lokalne legende Maori, objašnjavale su kamenje kao ostatke košara za jegulje, kalabaše i kumare koji su se nastanjivali oko Arai-te-uru.

  • Ostrvo u obliku srca, Fiji

Tavarua je ostrvo u obliku srca, okruženo koralnim grebenom na Fidžiju. Ovo ostrvo nudi niz različitih aktivnosti poput surfovanja, ronjenja i kajak. Početni surferi mogu uživati u zabavnim talasima, tokom godišnjih takmičenja, koji se mogu online pratiti preko webcast – a.

  • Santorini, Grčka

To je jedno od Kikladskih ostrva u Egejskom moru. Bele, čudotvorne kuće sa svoja dva glavna grada, Fira i Oia, drže se zajednički iznad podvodne kaldere.

Tekst : Milica Vasković

Ostavi komentar