Titanik i teorije zavere

Titanik i teorije zavere

Zasigurno je da je priča o Titaniku jedna od najvećih pomorskih katastrofa u istoriji čovečanstva. Ali sve više ima zagovornika raznih teorija zavera kako dotični brod nikada nije ni potonuo.

U vlasništvu linije White star, naručen je od strane Harland i Wolff graditelja u Irskoj 1908. godine. Započeto je sa izgradnjom 1909. a završen je 1912. godine sa cenom od 7,5 miliona dolara. Bio je jedan od tri zvezde iz linije Olimpic class za takmičenje sa linijom brodova Cunard , Mauretania i Lusitania.

Kapetan je bio Edward Smith, koji je imao dugu i uspešnu karijeru u White star, a planirao je da se povuče nakon prve plovidbe Titanika.

Prva plovidba broda započeta je 10. aprila 1912. godine iz Sautemptona, Engleska, sa stanicama u Francuskoj i Irskoj, gde je pokupila više putnika. Brod je trebao da stigne u Njujork 17. aprila. Prva neprilika bio je požar koji je započeo u bunkerima uglja koji je ubrzo ugašen 14. aprila.

Tadašnji graditelji su ga ocenili kao ”nepopravljiv” a kapetan Smith je izjavio: ,,Ne mogu  da zamislim nikakvo stanje koje bi moglo da prouzrokuje  ikakvu štetu brodu.”

Zbog toga je malo pažnje posvećeno upozorenjima na ledeni breg s obale Njufaundlenda, zato posmatrači nisu dobili dvoglede. Nekolicina preživelih tvrdila je da brod izašao u jednom komadu.

Takođe teoretičari tvrde da je brod išao normalnom brzinom i da to nije bio razlog katastrofe.

Novinar Senan Maloni tvrdio je da je uzrok bio požar u bunkeru uglja, da je požar bio započet tri nedelje pre i da je u velikoj meri oštetio spoljašnji trup koegi je mogao da uništi i najmanji breg. Mnogi stručnjaci su razotkrivali Malonijevu teoriju i pretpostavljene dokaze.

Autor Robin Gardiner predstavio je jednu od najkontraverznijih teorija zavere u vezi sa dva broda. On navodi da brod koji je potonuo nije bio Titanik, već Olimpijada prerušena kao isti.

Informacije preuzete sa: The vintage news

Ostavi komentar