Stiven King, najekranizovaniji pisac

Stiven King, najekranizovaniji pisac

Stiven King postaje majstor horora nakon adaptacije “Isijavanja” sa Džekom Nikolsonom (1980. godina) što je drugi njegov ekranizovani roman.

Stiven King  je rođen  1947. u Portlandu. Još kao student Univerziteta u Mejnu, počeo je da piše nedeljnu kolumnu za školski list. Bio je aktivni član studentskog senata, podržavao je antiratni pokret i oštro kritikovao rat u Vijetnamu. Prvu knjigu objavio je 1974. Do sada je objavio preko 50 knjiga koje su prevedene na gotovo sve svetske jezike.

Godine 1974. objavljuje prvi roman “Keri” koji je samo dve godine kasnije, ekranizovan. Sisi Spejsik dobija vodeću ulogu i film stiče veliki uspeh, mada se smatra da je adaptacija iz 2013. godine sa mladom Kloi Grejs Mortez najbolja adaptacija ovog romana, koji je imao do sada tri. Naravno, fantastična gluma Džulijen Mur je samo dodatak koji ovaj film čini vrednim pažnje.

Majstor horora postaje nakon adaptacije “Isijavanja” sa Džekom Nikolsonom (1980. godina) što je drugi njegov ekranizovani roman, ali zamerke na ovaj film jesu izmenjen veliki deo romana koji je nadomešćen dodatnim horor scenama kojih u samoj knjizi nema (kao što je na primer, sada već legendarna scena sa bliznakinjama). Tako da bi se za pojedine scene sve zasluge trebalo pripisati isključivo režiseru.

Pored horora. King piše i fantastiku, te je jedan od njegovih romana koji je ekranizovan i koji je stekao veliki uspeh, “Zelena milja”. To što je isključivo dobijao najbolje glumce za glavne uloge, to nije bilo na odmet.

Do sada, preko 60 filmova postoji koji su nastali prema romanima ovog autora. Podrazumevano, ubrajamo i one koji su više puta adaptirani, poput filma “Keri” ili, trenutno aktuelnog filma “To”.

Među filmovima koje smo gledali po romanima Stivena Kinga, najpopularniji su “Groblje kućnih ljubimaca”, “Mračna kula”, “Tajni prozor”, “Zamka za snove” i oni koje smo već nabrojali.  Popularnost ovog pisca ne jenjava, već uporno raeste, te smo samo ove godine imali prilike da gledamo “Mračnu kulu” i novu adaptaciju filma “To”, dok na malim ekranima pratimo seriju “Gospodin Mercedes” nastalu po romanu iz 2014. godine. Autor nastavlja da nas iznenađuje novim knjigama, a mi uživamo u njihovim adaptacijama. Jeste li već pogledali Bila Skarsgarda u ulozi jezivog klovna?

Piše: Uroš Timić

Ostavi komentar