Šta je to galerijski zid?

Šta je to galerijski zid?

Verujemo da većina od vas nije čula za ovaj izraz – galerijski zid, ali zasigurno sada znate kada ga i vidite. Ljubitelji enterijera svakako znaju o čemu se radi.

Ovo je idealna prilika da iskažete svoj umetnički duh, promenite stil svog prostora i držite omiljene predmete na jednom mestu. On može nastajati postepeno, a i može se složiti odjednom ukoliko ste unapred razmislili i isplanirali čitav koncept.

Pre nego što uopšte išta krenete da radite, trebate da razmislite šta je osnovna ideja vašeg zida. Da li će to biti zid sa vaših putovanja, ili su to vama drage osobe, na vama je da odlučite. Kao i o predmetima, najčešće su zastupljeni ramovi sa ili bez slika, sat, neki viseći umetnički predmet, pa čak i viseće biljke.

Šta ćete staviti na zid je samo vaša odluka. Možete naravno izabrati i odštampati fotografije grada u kojem nikada niste bili, ali prvenstveno, radi se o vašem domu pa je svakako savet da to budu fotografije vaših bližnjih. Kao dodatak možete ubaciti i kalendare i filmske postere.

Što se fizičkog izgleda tiče, neophodna je simetrija po nekom vašem slobodnom osećaju. Uglavnom centar predstavlja najveći predmet, što može biti uramljena fotografija sa najvećim okvirom. Razdvojenost između svakog predmeta treba da bude od 3 do 5 cm, kako bi se svaki deo istaknuo na svoj način. Jako važna stvar je da pre nego što uzmete čekić u ruke, posložite na podu sve predmete i napravite njihove uzorke od papira koje ćete isprobati uz pomoć selotejpa na zidu. Ovo vam omogućava da isprobate različite aranžmane, kao i mogućnost da se predomislite za određeni položaj ili predmet.

Slika preuzeta sa thoughtsfromalice.com

Ne mora sve novo da bude kako bi lepo izgledalo, možete da iskoristite stare ramove koji vam po raznim ostavama skupljaju prašinu. Kućna restauracija poput šmirglanja i ponovnog lakiranja ne predstavlja mukotrpan proces, čak ćete više uživati u procesu stvaranja. Treba da vodite računa o izboru oblika kako vam se ne bi sudarali na zidu i kvarili liniju.

Takođe, od istih ramova možete napraviti galerijski zid koji će poslužiti kao polica za knjige. Sve u svemu, ideja je mnogo, mi smo izabrali par da vam predstavimo ovaj prelepi deo enterijera.

Ideja preuzeta sa : kucica.net

 

 

 

Ostavi komentar