Sport i mediji

Sport i mediji

Zahvaljujući razvoju tehnologije, pojavili su se uslovi za nove momente na medijskoj sceni.

Uticaj medija jednako snažno deluje na području sporta. U smislu sadržaja, postoji mnogo televizijskih i radio- programa, novina, časopisa, video igara, i veb stranica uključenih u sport, jer je odavno primećen ogroman potencijal koji donosi sportski sadržaj, kao i nezasit apetit korisnika (čitataoca, slušaoca, gledaoca) za sportske informacije.

Masovne komunikacije su važne za prenošenje poruka, u ovom slučaju, prenos neke igre, takmičenja, sportskih komentara, i tako dalje.

Sportski događaji, koji privlače brojne gledaoce, idealna su prilika za predstavljanje različitih reklama i propagandu. Takođe, gledaocima se mogu na taj način izreći i drugi sadržaji koji mogu uticati na promenu ideja, mišljenja i ponašanja.

Manipulacija je sada u medijima prilično razvijena, ali se ne isključuje iz sfere sporta, pa se javlja i seksualizacija sporta i sportista, jer će njihova sexy tela promovisati u medijima, kako bi se privuklo više gledaoca javnih sportskih događaja, ili promovisati proizvodi za sportiste –  sportska oprema, ili, će marketari koristiti popularnost sportista u reklamnim kampanjama, kao što je to učinio Armani.

Prikazi tela zgodnih sportista su, takođe, na meti kritike. Mediji od poznatih sportistkinja i sportista naprave starlet i starletane, pomoću skandaloznih naslova i tekstova u kojima pišu o njihovom izgledu. Te devojke i momci, koji se profesionalno bave sportom i koji imaju neprevazidjene uspehe u svom poslu, postaju starlete i starletani, jer mediji koriste njihove slike, da bi imali što skandalozniji naslov i bili prodavaniji, čitaniji  i poznatiji kao medij. Uspesi u sportu tih sportista oba pola, silne medalje i odricanja odlaze u zaborav i postaju manje bitni od toga da li je neka od njih izbacila  sliku u kupaćem na društvene mreže, bez šminke, da li ima silicone, dečka, da li neki od njih i sa kim varaju svoje žene, itd. Primeri kod nas, u Srbiji su takvi da su Milicu Dabović, kapitena ženske košarkaške reprezentacije, mediji javno linčovali zbog slika sa društvenih mreža, gde ona postavlja za sebe neke važne fotografije, recimo tetovaže koje ima po telu, slike u kupaćem, slike posle treninga… Da nisu ni muški sportisti pošteđeni, u prilog govori ovakav naslov jednog onlajn portala- “Oni su najzgodniji srpski sportisti za kojima žene lude”, ili “Frajer meseca”… Estetizacija sporta postaje veoma zabrinjavajući trend 21. veka, koji apsolutno baca u senku sve uspehe tih muškaraca i žena sportista, njihova odricanja i nemire tokom puta do titule, a na tron stavlja samo to mukotrpno stečeno i savršeno telo, te se oni opsesivno podvrgavaju estetskoj hirurgiji ili nedozvoljenim suplementima za trening, ne shvatajući koliko dugo vremena, u stvari, treba da se steknu kondicija, snaga, mišići, itd. Jako je bitno uvođenje medijskog obrazovanja, kako ne bismo upali u vir medijskog delovanja i njihove “narkotizujuće” funkcije, i postali zombiji koji prihvataju sve što im mediji plasiraju, bez imalo kritičkog promišljanja.

Ostavi komentar