Roman “Crni dijamant” Ksenije Pešić

Roman “Crni dijamant” Ksenije Pešić

Radnja romana Crni dijamant autorke Ksenije Pešić smeštena je u utopijskom, vanzemaljskom svetu Irath, kojim u harmoniji vlada šest vrsta. Aenii, Gaenii, Istarii, Selenii, Arkanii i Valerii. Principi na kojima počiva svet su magija i ljubav.

Radnja romana Crni dijamant smeštena je u utopijskom, vanzemaljskom svetu Irath, kojim u harmoniji vlada šest vrsta. Aenii, Gaenii, Istarii, Selenii, Arkanii i Valerii. Principi na kojima počiva svet su magija i ljubav. Ipak, civilizacija uljuljkana u opštem blaženstvu suočiće se sa iznenadnom opasnošću koja preti da u potpunosti zatre život na planeti Irtah ali i širom kosmičkog prostranstva. Suočeni sa izazovom koji stoji pred njima, ujedinjeni, ovi narodi potražiće pomoć od jedine vrste koja na prvi pogled deluje naprednije nego što to zapravo jeste – Zemljana.Autorkin pitak stil, detaljni opisi i intenzivna radnja, pečat su koji ovaj roman čine jedinstvenim u srpskoj književnosti kada je u pitanju epska fantastika. Posebno je interesantan pristup samim likovima kojima je posvećeno podjednako pažnje koliko i samoj radnji, te čitalac pored fizičkog opisa, ne ostaje uskraćen ni za jednu karakternu crtu bilo kog od glavnih junaka.

Nov svet i planeta Irath, objašnjeni su Tolkinovski precizno, a posebno je interesantan upravo taj utopijski način života stanovnika ove planete. Naime, iako postoji šest rasa koji su zasnovani na onome što smo do sada poznavali kao čarobnjake, patuljke, vilenjake, vampire, zveri i jednu vrtstu koja bi se mogla posmatrati kao neki oblik božanstva, ove rase funkcionišu skladno i gotovo savršeno. Potpuno ujedinjeni, oni žive u svetu gde ne postoji nasilje, a i ne podržava se. Ekonomija, poljoprivreda i sve ostale grane života su osmišljene tako da niko ne bude uskraćen ni za šta, a opet, postoje savršena pravila kojih se svi stanovnici, bez pokušaja prevare, striktno pridržavaju, ne po naredbi, već prosto zato što tako žele. Čitalac se skoro zaljubi u magičnu planetu Irath, u život na njoj, ali i u nesvakidašnju magiju koja odiše na svakom pedalju tog mesta, kod svake od šest rasa na poseban način.

Svakako, ono što ovaj roman čini pre svega epskom fantastikom (ali to je možda samo jedan od žanrova koji ovaj roman predstavlja i koji se nameće kao glavni) to je upravo radnja samog romana i ono glavno pitanje koje nam se skoro od samog početka postavlja “Da li su zemljani dostojni toga da budu odgovorni za nastavak života čitavog univerzuma?”

Piše: Uroš Timić

Knjigu možete naručiti ovde: Crni dijamant

Ostavi komentar