Profi vs. standrad

Profi vs. standrad

Kada pogledamo Švarcenegorovu sliku iz mlađih dana, prosto ne možemo, a da makar malo padnemo u bedak jer smo svesni da ni blizu nismo obimu tog bicepsa savršeno uparenog sa svim trbušnjacima itd. Profesionalni bodibilderi, i toga svaki početnik treba da bude svesan, jesu – profesionalni bodibilderi! I nisu preko noći to postali.

img_20161114_215038hgfhfhfhdf

Činjenica je da da bismo izgledali tako, ne samo da treba celokupan dan da posvetimo samo tome (ne misli se samo na trening koji je i više nego rigorozan, poznato je da su pojedine slavne ličnosti i do šest sati provodili u teretani dovodivši svoje telo do savršenstva, a ostatak budnost vodili računa o tome koliko mikrokalorija čega unose u telo), već i ceo život. Misli se na to da – ako smo se odlučili da dovedemo telo u Švarceneger fazu, zaboravimo na osmočasvni stalan posao, neku korektnu vezu sa nekom devojčicom s kojom bismo povremeno otišli na toplu čokoladu itd. Zašto? Zato što je gotovo nemoguće u toku ranog vremena skuvati deset sveđžih jaja ili pojesti porciju pirinča. Zapravo, ne jednom već nekoliko puta jer profesionalci jedu na dva sata. Što bi značilo da oko tri, četiri puta u toku radnog vremena treba jesti. A zatim, tako umoran od posla itd. odvući se u teretanu i trenirati manijakalno više sati. Naravno, ako se odlučimo za upotrebu steroida, ceo proces ide dosta kraće, ali onda treba razmatrati izabanog lekara, koju ćemo vijagru koristiti u bliskoj budućnosti itd.

screen-shot-2014-02-25-at-3-15-31-pm

Pre nego što nastavimo sa razbijanjem poente, samo ću u kratkim crtama objasniti ovaj deo „trening od šest sati“ jer verujem da je većina skeptična kada to pročita. Naravno da ne mislim na sve sportiste, naglašavam da sam taj podatak pročitao vezano za nekog glumca koji se spremao za ulogu nekog superheroja. Bez personalnog trenera sa višegodišnjim iskustvom, ni ne pokušavajte da provedete u teretani više od dva sata. I to je previše, ako mene pitate, ali jeki optimalan vremenski period za dobre rezultate. A zašto da ne, pitate se? Mišić može da se preoptereti, a kapilari da pucaju. Svašta loše može da se desi sa telom, ako nemate osobu koja će vas tih šest sati kontrolisati. Ne mora šest, može i manje, ali skontali ste poentu. Profesionalni instruktori znaju koju, recimo, količinu tečnosti treba da unesete u organizam u toku tog treninga. Isto tako, znaju i koji vremenski period je potreban da se mišić odmori između dve serije iste vežbe, ali i između različitih vežbi, pa čak i između prelaska na različite mišićne partije. Ja nisam personalni trener, pa primere neću navoditi.

sport-body-abs-muscle-fitness-model-male-wallpaper-3f0e8a8e5d58e868bbb7ac23230cc88d-large-1346229

Dakle, kad smo rezimirali da je Švarceneger jedno, a mi ostali smo nešto drugo, hajde sada da od tog drugog izvučemo poentu. Nemojte da imate idola! Ili ako ga imate, odvajajte sebe od njega. Što? Svako od nas je građen drugačije. Da, svi možemo da se izrežemo, da se dovedemo u neki lep fazon, ali ne možemo da utičemo, recimo, na širinu ključne kosti, ili širinu ramena (mislim na genetsku širinu, iako vežbama možemo da povećamo vizuelno širinu svog tela). Često čujem „Uh, samo kad bu grudi mogle da mi se spoje“. Pa nekome su prirodno grudi razdvojene i tako isto mogu dobro da izgledaju. Zašto bismo svi bili copy-paste, kad je različitost nešto što se ceni? Nekome će trbušnjaci biti savršeno simetrični, nekome će biti „cik-cak“, što je sasvim normalno, a i jedno i drugo ima svoj šarm. I nemojte da se smejete ljudima sa mršavm nogama. Jednostavno neko genetski ne može da poveća noge Boz-zna-koliko. Možda izgleda kao Džoni Bravo, ali to je njegovo pravo. Ako niste takmičar i cilj vam je da u teretani pvećate samo grudi – ma koga je briga šta drugi misle, radite grudi dok vam ne dosadi. Biće vremena za ostalo. Poredite se samo sa samim sobom i pobeđujte samo sebe, kad je ovaj sport u pitanju. Strašne su stvari kada krenemo u teretanu sa Arnoldovom slikom pred sobom kao ciljem. Onda se rađaju frustracije jer da budemo sasvim jasni i otvoreni – da biste tako izgledali u današnje vreme, treba da imate mnooogoooo para. zbog svega malo pre navedenog. A i da se ne lažemo, devojke više vole umereno, lepo građene momke, od sirovina koje izgledaju kao da će da ih uguše ako legnu preko njih.

 

Svako dobro!

Ostavi komentar