Probiti led

Probiti led

Ući u teretanu sa rmpalijama oko sebe, dok se vi borite da vas ne oduva malo jači vetar, zaista predstavlja dobar izgovor da se sklupčate u fetusni položaj i uživate u svojim kožom prekrivenim kostima. Ali onda shvatite da najslabiji odustaju (iako, ruku sa srce, u fizičkom smislu i spadate u tu kategoriju) i naterate se da odete u teretanu.

Dobra stvar je da su predrasude o ljudima koji treniraju – predrasude i da 90% njih, zapravo, želi da pomogne i priskoči u susret, tako da tu nema problema. Ostalih 10% ne skida pogled sa ogledala, tako da ni tu nema problema. A i nikad ne treba smaći sa uma činjenicu da niko nije prvi put u teretanu ušao nabildovan, već su svi jednom bili početnici.

Ja sam, recimo, u početku radio samo najosnovnije vežbe (pored zagrevanja) sa minimalnim težinama jer sam u startu shvatio da bi groteskno izgledalo mučiti se sa nekim većim težinama, a odraditi vežbu frapantno nepravilno. Nije sramota i podizati samo šipku (dok mišić dovoljno ne ojača da možete da stavljate i tegove na nju) ukoliko to radite pravilno. Mišić svakako raste i navikava se na nov “otpor”, tako da ne bi trebalo da prođe mnogo vremena do kada ćete moći da neku optimalnu težinu stavljate na šipku. Svakako, vežbe sa bučicama (osnovne) isto tako ne treba izbegavati jer su odlične za postizanje kontrole nad sopstvenim ekstremitetima. UVEK se konsultujte sa trenerom ili instruktorom pre nego što bilo koju vežbu odradite. I neka akcenat bude na pravilnom izvođenju (posebno se treba obratiti pažnja na kičmu koja je podložna povredama gotovo uvek).

Moj lični savet početniku je da u prvom ciklusu (u konsultovanju sa instruktorom koliko će taj ciklus trajati) radi kružne treninge za celo telo, sa osnovnim vežbama i optimalnom težinom i brojem ponavljanja. Važno je da se telo privikne na promenu i da izbegnete jake upale koje će vas sprečiti da kasnije radite vežbe onako kako treba.

I ne treba očekivati rezultate posle nedelju dana. Da, već nakon nekoliko treninga telo će izgledati veće, ali u pitanju je “otečenost” usled izlaganja mišića novom naporu. I ne treba padati u depresiju ako se nakon dužeg vremena rezultati ne vide “iz aviona”. Dostižno je sve, samo treba biti istrajan. Slušajte sebe, instruktora i ljude koji su tu da pomognu, a na loše komentare (mada je 21. vek, zaista bi trebalo da ih NEMA) ne obraćajte pažnju. Bitno je da uživate u treningu, novom iskustvu, upoznavanju sa novim “kul” ljudima i dobrom osećaju koji sledi nakon svakog treninga, a naročito posle onog kada stanete pred ogledalo i shvatite da više nijedan vetar ne može da vas oduva.

 

Ostavi komentar