Predstavljamo majstore horora: Ričard Metison

Predstavljamo majstore horora: Ričard Metison

Roman Komešanje odjeka jeste ekranizovan, ali sa poprilično izmenjenom pričom i zanimmljivo je da je ovo jedno od dela koje nosi isti naslov kao i knjiga, a sama radnja se dosta razlikuje. Kevin Bejkon tumači glavnu ulogu. Njegov najveći horor roman jeste Paklena kuća koja je doživela ekranizaciju 1973. godine, za koju je Metison pisao i scenario.

Ričard Metison je rođen 20. februara 1926. godine u Nju Džersiju. Odrastao je u Bruklinu, gde je završio Višu tehničku školu. Učestvovao je u Drugom svetskom ratu, nakon kojeg je diplomirao žurnalistiku 1949. godine na Univerzitetu Misuri.  Godine 1951. preselio se u Kaliforniju, gde je živeo i radio do svoje smrti 2013. godine.

Oženio se 1952. Imao je  troje dece .

Prvu naučnofantastičnu pripovetku, Rođen od čoveka i žene, objavio je u The Magazine of Fantasy and Science Fiction 1950. Roman Ja sam legenda objavljen je 1954, a zatim tri puta ekranizovan, najpre kao Poslednji čovek na Zemlji (The Last Man on Earth), sa Vinsentom Prajsom u naslovnoj ulozi, zatim pod naslovom Poslednji čovek (The Omega Man), sa Čarltonom Hestonom, i 2007, kao Ja sam legenda, sa Vilom Smitom u glavnoj ulozi.

I druga njegova dela doživela su ekranizaciju, recimo Čovek koji se smanjuje (film Neverovatni čovek koji se smanjuje), Duel (u režiji Stivena Spilberga) i Dok budan sanjam (sa Robinom Vilijamsom i Kubom Gudingom Juniorom u glavnim ulogama), a za većinu njih radio je i scenario. Roman Komešanje odjeka jeste ekranizovan, ali sa poprilično izmenjenom pričom i zanimmljivo je da je ovo jedno od dela koje nosi isti naslov kao i knjiga, a sama radnja se dosta razlikuje. Kevin Bejkon tumači glavnu ulogu. Njegov najveći horor roman jeste Paklena kuća koja je doživela ekranizaciju 1973. godine, za koju je Metison pisao i scenario.

Metison je publici poznat i kao scenarista filmova Pad kuće Ašer, Bunar i klatno, Gavran (po delima Edgara Alana Poa) i velikog broja epizoda Zone sumraka, među kojima je i legendarna epizoda Košmar na 20.000 stopa.

Takođe je adaptirao Bredberijeve Marsovske hronike u mini TV seriju.

Ričard Metison je četvorostruki dobitnik priznanja World Fantasy Award, kao i nagrade Brem Stoker za najbolju zbirku horor priča, među kojima je i roman Ja sam legenda.

Roman “Dok budan sanjam” objavljen je prvi put na srpskom jeziku 2003. godine u izdavačkoj kući Kojot, te ga na ovogodišnjem sajmu knjiga možete tražiti među starim knjigama (na spratu), a Čaroba knjiga je objavila tri njegova romana: “Komešanje odjeka”, “Ja sam legenda” i “Paklena kuća”. Nadamo se da ćemo moći da ih pronađemo ove godine na štandu Čarobne knjige.

Ostavi komentar