NIje teško biti fin

NIje teško biti fin

 

Biti fin nije ni teško ni skupo. I znate šta, prvenstveno oplemenjuje vas. Koliko god da se sve učestalije govori kako treba biti surov da bi se uspelo u ovom svetu, i dalje mi je drago da svakodnevno svedočim ljudima svih generacija koji su zadržali taj manir ljubaznosti i čistog srca.

Da, možda ćete se i susretati s onima koji su sve suprotno od ovoga, ali to nije razlog da zbog njihovog nezadovoljstva umanjujete značaj svojih postupaka. Biti fin znači pre svega biti kulturan, učtiv i ljubazan. Fina osoba nije ona koja dozvoljava da se gazi po njoj, to je osoba koja je sasvim svesna sebe, svojih kvaliteta, koja je naoružana zdravim samopouzdanjem i koja zna gde je granica i kad treba da kaže „ne“. I baš zato što poseduje sve te kvalitete, fina osoba zna da se izađe na kraj i sa onima koji i nisu baš tako fini.

Ona se trudi da razume, a ne da osuđuje, i shvata da refleksija svih naših reči i gestova potiče iz naše unutrašnje reakcije na neki doživljaj. Napominjem, naše reakcije, ne neke spoljne okolnosti. Fina osoba zna da  „ponizi“ drugu osobu svojim gestovima. Ona na viku neće uzvratiti vikom, već glasom punim odmerenosti. Ovakva osoba bira situacije koje njoj donose mir, pa po cenu i da „izgubi“ svoju bitku. Ona takođe zna da nije neophodno posedovati bilo kakve superosobine i gomilu novca da bi usrećila druge i menjala svet.

Znate li za onu: „Ako želiš da promeniš svet idi prvo kući i voli svoju porodicu“? Razmislite malo o tome. Vi zaista menjate nečiji svet ako kažete nekom da ga volite. Ako se nasmejete „slučajnom“ prolazniku. Možda je baš on danas imao težak dan i možda mu baš ta vaš osmeh bude vetar u leđa. Jeste li primetili kako se ozare lica ljudi kad dobiju pohvalu? To je samo zato što smo se odučili od toga da i lepe stvari treba ponavljati svaki dan. Trudite se da ljude gledate očima ljubavi. Možda i nemate toliko novca da finansijski možete da pomognete nekome, ali topla reč, zagrljaj, ljubaznost niša ne koštaju.

Poželite nekom lep ostatak dana, iskreno ga pitajte kako je, slušajte druge kada vam se obraćaju, živite u trenutku i za trenutak. Ustupite mesto u autobusu, tom dekici se obratite sa „gospodine“ a ne sa „čiča“, pomozite komšiji da ponese kese, pustite starije ispred vas, imajte strpljenja u saobraćaju, propustite drugog vozača, stanite tom pešaku, ne morate odmah da vičete i psujete ako neko bezazleno pogreši. Podeite taj svoj obrok s gladnim, staru garderobu dajte onima kojima je potrebna, pomozite tom vašem školskom drugu koji se ne snalazi najbolje s nekim predmetom.

Ne podsmevajte se nego inspirišite druge na lep način da još više rade na sebi. Zaista nije teško ulepšati nekome dan. A samim tim ulepšavate i svoj. Jer kako se kaže, sreća je jedina stvar koja se množi kada se deli. Počnite sad odmah. I vežbajte svaki dan. Videćete kako lako prelazi u naviku. A gde ćete lepše nagrade kad vam neko kaže da se baš zbog vas sad oseća bolje?!

Ostavi komentar