Neophodan sastojak za život

Neophodan sastojak za život

     Nebrojano broj puta smo čuli kako bez vode nema života, kako je voda veliki sastavni deo našeg tela i slično. Sve to jeste tačno u različitim verzijama, ali ne treba nikome i svemu verovati slepo. Verujte subjektivnom osećaju vašeg tela.

Voda ima sijaset funkcija i koristi za naš organizam. Ona nas hidrira, služi za transport hranljivih materija, služi kao sredina gde se obavljaju svi metabolički procesi i hemijske reakcije u nama, itd. Takođe, redovna i količinski ispravno konzumirana voda, učestvuje u prevenciji mnogih bolesti kao što su: rak debelog creva, šećerna bolest, bolesti bubrega, maligniteta uopšte, digestivnog trakta, krvotoka – u prevenciji šloga, bolesti zglobova i mnogih drugih.

Za normalno funkcionisanje kažu da generalno trebamo piti 2-3 litra vode, što sa logičko-medicinske perspektive gledano ne može biti apsolutno tačno. Nijedna osoba nije generalna, svako je individualan. Prema tome su i potrebe svake osobe drugačije.

Trebamo napraviti razliku između piti i uzimati (kupovati) vodu. Možemo uzimati (kupovati) 2-3 litra vode svakodnevno ali ne smemo toliko piti, jer možemo nastradati, ni krivi ni dužni. Kako? Ako neko pije tih 2-3 litra vode i unose još dodatne tečnosti, u obliku: supa, čajeva, kafe, sokova itd. sve to prelazi drastično opseg od 2-3 litra. Stoga, trebamo odrediti upravo tu kombinaciju pijaće vode i unosa ostalih tečnosti na bazi vode u tih 2-3 litra. Ova količina se povećava ako ste u određenoj meri fizički aktivni.

Mali unos vode može dovesti do dehidratacije. Takođe, posledično može izazvati obrnuti scenario u prevenciji bolesti, količinsko ispravnim unošenjem vode i tečnosti, prethodno gore napomenutim, skladno sa individualnim zahtevima tela. Dok veliki unos vode dovodi do gubitka vitalnih elektrolita (Na, K…) bez kojih ne možemo opstati.

Voda je najbolji izbor za hidrataciju, unutrašnje osveženje i pranje našeg organizma, za razliku od drugih napitaka kao što su: sokovi, energetska pića, sportski napici i slično. U svim tim napicima nalaze se velike količine šećera, koji dodatno još povećavaju žeđ. Da ne ulazimo u to koliko oni izazivaju zavisnost, aritmije, dijabetes, povećanje masti, slabljenje libida, uticaj na mozak…

Žeđ spada među najglavnijim potrebama čoveka, koja se mora podmiriti svakodnevno. Ukoliko se zapostavi ili zanemari, našem organizmu sledi kolaps. Doživeti kolaps u ljubavnom smislu može se preživeti i oporaviti od istog, međutim kolaps vođen gubitkom, ne uzimanjem vode, u ekstremnim slučajevima može doći i do smrti.

Vodu shvatamo kao nešto zdravo za gotovo, jer je svuda oko nas. Ne trebamo olako shvatiti dragocene stvari koje su se formirale milionima godina, da bismo mi, na kraju, kao posledica svega toga bili stvoreni.

Stvarajte sa vodom. Živite sa njom. Ona nas je stvorila.

 

Foto: unsplash.com

Piše: Vladimir Stojanović

1 Comment

 1. Ah, ta voda.
  Nazalost uspeli smo i nju da zagadimo.
  Voda je blago koje trebz cuvati.
  Dobro je sto ipak medju vama mladjima neko obratio paznju na ovaj problem.
  Ako moze savet. Ne bi bilo lose uz ovakve tekstove i neke konkretne primere.
  Ali tekstovi ti nisu losi. Samo napred

Ostavi komentar