Muzeji parfema u svetu

Muzeji parfema u svetu

Parfem je pažljivo odabrana kombinacija esencijalnih ulja, aroma i drugih sastojaka. Moderne parfimerije počele su sa radom krajem 19 veka. Pored očaravajućih mirisa koji nas vode na magična mesta, prate ih uvek neverovatno zanimljive bočice koje skupljaju iz hobija mnogi ljudi širom sveta. Pa se tako stvorila i potreba za muzejima parfema.

Muzej parfema u Bezdanu

Ovaj muzej je jedini muzej parfema na Balkanu. Dve sestre, Biljana i Jelena Pudar,  su iz hobija započele skupljanje bočica parfema i kad je soba postala nedovoljna, rešile su da otvore muzej. Danas broji oko 2300 parfemskih bočica, i one im pristižu iz zemalja regiona kao što su Hrvatska, Bosna i Hercegovina. Najdraža im je kolekcija Žan Pol Gotjea klasik.

Muzej parfema u Barseloni

Za mnoge pored toga što je najlepši grad, sa divnom arhitekturom i znamenitostima, u svom srcu krije i muzej najlepših mirisnih nota. Procenjuje se da broji oko 6000 parfemskih bočica. Bočice su jasno orginizovane po vitrinama po istorijskim periodima, materijalima, civilizacijama, i ukazuju na strastvenu želju bavljenja ovom vrstom umetnosti. Ono što je specifično jeste da su izložene i bočice od samog početka industrijalizacije parfema pa do danas.

Muzej parfema u Parizu (Musée du Parfum Fragonard)

Otvoren je samo pre tri godine a već broji izrazito mnogo poseta godišnje. Smešten je u nekadašnjoj zgradi Pozorišta Eden koje je izgradio Maison Fragonard 1926. godine. Sadašnji vlasnik je Gregoryn Morin koji je otvorio ovaj muzej sa namerom da se otkrije istorija i tajna parfema.

Otvaranje je finansirano od privatnih donacija uz podršku francuskog sindikata proizvođača parfema. Zbirka ovog muzeja broji više od 70 različitih vrsta mirisa.

Ostavi komentar