Marko Mićović: maneken, model i pisac

Marko Mićović: maneken, model i pisac

Pesma koja mi je stvarno baš tužna jeste ’’Krvava bajka’’, a pesma koja me uvek nasmeje od srca je pesma koju sam voleo kad sam bio osnovac, a to je ’’Gospodin Vidoje Stanić’’ od Ljubivoja Ršumovića.

Marko Mićović, mlad je beograđanin koji se od nedavno oprobao u ulozi pisca, tačnije pesnika. Javnosti je poznat kao model i maneken, imali smo prilike da ga vidimo u nekoliko domaćih, muzičkih spotova, ali smo ovom prilikom porazgovarali sa njim o njegovoj novoj zbirci pesama koja simbolično nosi naslov Zb(i)rka.

Maneken si, ali si nedavno objavio svoju prvu zbirku pesama. Da li sada sebe možeš da deklarišeš kao pesnika ili bi se radije zadržao prvenstveno na prvoj tituli?

Tako je, u pravu ste. Ja jesam maneken, ali bih mogao reći da sam od skoro i novopečeni pisac. Moja prva knjiga, zbirka pesama, prodaje se u knjižarama i bila je na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Ove gore pomenute činjenice pokazuju da ja jesam pesnik to jest pisac.

Šta te je navelo da pišeš poeziju i ko su tvoji uzori kada je poezija u pitanju?

Ono što me je navelo da počnem da pišem jeste jedan članak koji opisuje moj horoskopski znak. U tom tekstu je o blizancima pisalo i to da dobro barataju sa olovkom to jest sa pisanjem. Nakon ovog saznanja ja sam odlučio da krenem da pišem, razmišljajući: ’’Što da ne’’? A što se tiče uzora spomenuo bih Đuru Jakšića, Vaska Popu, Ljubivoja Ršumovića i Aleksu Šantića.

Uz koju pesmu zaplačeš, a uz koju se od srca nasmeješ? Mislim na pesme drugih autora.

Pesma koja mi je stvarno baš tužna jeste ’’Krvava bajka’’, a pesma koja me uvek nasmeje od srca je pesma koju sam voleo kad sam bio osnovac, a to je ’’Gospodin Vidoje Stanić’’ od Ljubivoja Ršumovića.

Tvoja zbirka se simbolično zove Zb(i)rka. Zbog čega si se odlučio za ovaj naslov?

Za taj naslov sam se odlučio zbog toga što je ta moja knjiga puna raznih pesama i sve je nekako spontano pobrkano i zbrkano.

Hajde sada da se osvrnemo na same pesme. Da li si zadovoljan kako su prihvaćene kod publike? Da li je bilo i negativnih komentara?

U suštini moje pesme su jako dobro prihvaćene od strane publike. Ljudima je moja knjiga, po njihovim komentarima, zanimljiva, smešna, nesvakidašnja i puočna. Tako da sam ja zadovoljan. čak mi ni negativni komentari, kojih je bilo jako, uopšte ne smetaju.

Da li misliš da karijera sportiste i manekena pozitivno ili negativno može da utuče na onaj deo javnosti koji bi te svrstao u pesnike?

Po mom mišljenju ne bi trebalo da to negativno utiče na javnost. Meni je kombinacija svih tih zanimanja zajedno u jednoj osobi totalno zanimljiva i lepa.

Privatno šta voliš da čitaš i koju knjigu bi preporučio svima?

Pravo da vam kažem ja lično volim da čitam samo romane, kratke priče, a najređe poeziju. A inače ne bih mogao jednu knjigu da preporučim svima.

Javnosti si poznatiji kao maneken koji se, između ostalog, pojavljuje u spotovima domaćih muzičkih zvezda. Da li slušaš domaću muziku i inspiriše li te takva vrsta muzike da pišeš?

Što se tiče mene muzika je nešto najbolje i najlepše što postoji i meni se skoro svaki žanr muzike dopada. Od svih žanrova ja najviše volim domaću pop muziku. I naravno svaka vrsta muzike me inpiriše da pišem jer u svakom žanru postoje dobre i loše pesme.

Za koga sa domaće muzičke scene možeš reći da je pravi umetnik, a ko ti je, sa druge strane, omiljeni među domaćim piscima?

Pravi pravcati umetnici za mene su Vlado Geogijev, Sergej Ćetković, Toše Proeski i Željko Joksimović. A što se tiče mojih kolega pisaca najomiljeni mi je Dragoslav Mihailović.

Da možeš da biraš bilo koju karijeru na svetu, čime bi se bavio, a da nije to čime se već sada baviš?

To čime bi se definitivno bavio jeste profesionalni sport, na primer bio bih profesionalni fudbaler ali na odbrambenoj poziciji, iako sam kao klinac, dok sam trenirao fudbal uglavnom igrao napad.

 

 

Fotografije: Marko Mićović

Razgovor vodio: Uroš Timić

Ostavi komentar