Marko (51): Da li znate koji Vam je cilj?

Marko (51): Da li znate koji Vam je cilj?

 Ok. Resili ste da pođete u teretanu. Lepo. Da li ste rasčistili sami sa sobom i da li ste uradili tri osnovme stvari,pre samog početka?

1.Bili ste kod kardiologa?

2.Imate li zelju,volju i istrajnost?

3.Da li znate koji Vam je cilj?

E,ako ste sve to obavili, krenite.

img-20151102-00102
Foto: Marko Timić

Morate znati jednu stvar. Predispozicije u životu, a samim tim i u treningu, uopšte u sportu, igraju bitnu, ali ne i presudnu ulogu. Neko ce brže i vidljivije napredovati od Vas. To ne znaci da Vi gresite. Ta osoba ima prirodno ugradjenu predispoziciju za brži napredak. Ali znajte – samo do jedne granice. Sama upornost,volja i verovanje u sebe, igraju glavnu ulogu. I zapamtite: sve je u Vašoj glavi.

 U svakoj iole boljoj teretani naći ćete stručno lice koje će Vam pomoći oko toga:

1.Kako da pravilno izvodite pokret

2.Kako da pravilno držite teg

3.Rad sa težinama koje trenutno odgovaraju Vama i Vašim misićima.

Prvi koraci su najteži. Imaćete jake upale –  stoga Vam savetujem da odmah nakon treninga popijete dva andola. Ona će smanjiti upalni proces i pojavu mlečne kiseline u mišićima koja je uzrok bola u istim. Tu će Vam pomoći ono moje drugo pitanje sa početka teksta.

Vrlo bitna stvar: ako primetite bilo kakvu iznenadnu bol u glavi, stomaku, grudima itd. prekinite sa treningom i obavezno to recite svom treneru.On će znati šta dalje.(Ovo se dešava,ali ne tako često).

Veoma važna stvar u samom početku je naučiti kako pravilno izvoditi pokret.Takozvana striktna ponavljanja. Izbegavajte zamahe, njihanja tela napred-nazad, korišćenje zemljine teže prilikom spuštanja tega… To nikako ne radite! Pustite druge da rade kako hoće.Vi se usresredite na Vas, na Vaš um i strogo razmišljajte o onome šta radite. Često ćete u teretani videti ljude sa slusalicama u ušima. Jaka muzika – obično je to muzika koja pojačava lučenje adrenalina. Ne, ne slušajte to. Slušajte svoje telo. Osetite kako ono reaguje na napor kojim ste ga šokirali. Da li Vam vraća onako kako Vi očekujete? To slušajte. Za muziku ima vremena. Doći će i to na red.

DISANJE

-Važan faktor u bavljenju ovim sportom je pravilno disanje. Jednostavno pravilo je:

PRI DIZANJU OPTEREĆENJA,ISPUŠTAJTE VAZDUH I OBRNUTO.

Neke vezbe, a ima ih, same po sebi teraju organizam na suprotno disanje. Ne! Pobedite to, a samim tim, misleći o disanju, smanjujete rizik da Vam mozak trenutno ostane bez kiseonika, što izaziva vrtoglavice i u težim slučajevima, besvesno stanje. Ali ne brinite, to se javlja samo kod rada sa ogromnim opterećenjem.Vi samo pravilno dišite i sve će biti u redu.

gym-silhouettes-collection_23-2147519165

RAD NA SPRAVAMA

-Postoji široka paleta sprava koje su tu da Vam pomognu da lakše i brze dođete do željenog rezultata. Samim tim Vas sklanjaju od rada sa slobodnim tegom, gde su povrede veoma češće. Naime, ako ste početnik i pribegavate radu na spravama, nikada nećete savladati pravilno izvođenje pokreta, a samim tim ćete sporije napredovati. Sa predpostavkom da Vam je početni cilj povećanje mase, zaboravite na sprave. Rad sa slobodnim tegom + osnovne vežbe= MASA. Naravno, sve to uz veliku kontrolu trenera. To je cilj, zar ne? Sprave koriste iskusni vešbači koji u svojim mišićima imaju godine rada i one uglavnom služe za oblikovanje i definiciju mišića. Mi? Mi hoćemo masu, za početak.

OSNOVNE VEŽBE

-BENČ PRES

-MRTVO DIZANJE

-ČUČANJ

-POTISAK IZNAD GLAVE

shoulder-press-exercises

Sve ove vežbe imaju svoje slabije predvežbe, takozvano zagrevanje. Nikada, ali nikada ne uzimajte teg, ako niste dobro zagrejali mišiće.

-sklekovi

-zgibovi

-slobodni čučanj bez tegova

Napominjem da sklekovi i zgibovi, sami po sebi, pogađaju više mišićnih partija.

Posebnu pažnju obratite na zagrevanje zglobova jer su oni najizloženiji povredama.

Sve ove osnovne vežbe imaju razne varijacije. Mislim na različite uglove pogađanja misića. ŠIRINA HVATA, NADHVAT, PODHVAT, ŠIRINA IZMEĐU NOGU PRI ČUČNJU I MNOGO TOGA JOŠ.

Radite osnovne vežbe i uspeh Vam je zagarantovan. Imajte trenera, po mogućstvu i savežbača i učite. Učite svoje telo. SREĆNO

Ostavi komentar