Marko (34) otkriva tajne Muau Thai-a

Marko (34) otkriva tajne Muau Thai-a

Doneo sam muaythai iz Kanade. To sam trenirao u Torontu godinama Trener mi je bio Simon Marcus, trenutno svetski sampion u middleweight. Trener je u jednoj od najvećih škola Siam N1 i master (ajahn) Sor Suchart koji je doneo znanje sa Tajlanda u Toronto. Sityodtong style.

Preporucio bi ga zato sto je borilacka vestina i kultivacija sebe i svog duha kroz samospoznaju kroz jak trening. Jedan od najnapornijih treninga je muay thai!

Ja muaythai treniram nekih 6 godina samo, a pre toga sam radio calisthenics i išao u teretanu. Tek kad sam krenuo na borilacki sport osetio sam pravu energiju snagu i izdrzljivost.

Nisam se takmicio jer sam pokusavao da radim svakakve poslove i sticajem okolnosti postao sam trener u klubu gde sam trenirao, po preporuci trenera i to mi je bio jedini izlaz od negativnih ljudi i okoline. Pomoglo mu je da preusmerim misli i duh na nesto sto me je ispunjavalo dobrom energijom.

14117909_127054247746682_6083726758794048739_n
Foto: Marko Milenković

Ali naravno bio sam u ringu hiljadu puta i odmeravao se sa svakakvim ljudima dokle god su oni imali dobru energiju i smatrali me prijateljem.

Osnova muay thai vestine je: znati razliku izmedju suparnika i neprijatelja i niko ni u jednom sportu nam nije neprijatelj već suparnik – partner u odmeravanju veštine, tehnike, smirenosti u borbi, snage i izdrzljivosti.

Muay thai fajteri i borbe su zasnovani na thai kulturi i ja imam dozvolu thai drzave da učim i širim ovu kulturu.

I sve se zasniva na postovanju, skromnosti…

Imam ogromnu odgovornost da prenesem to znanje onako kako su učitelji namenili i da ništa samovoljno ne menjam i ne dodajem.

Ta kultura datira vise od 1500 godina!

Razlika kik boksa i mt? Pa razlika je u tome sto muay thai dozvoljava korišćenje laktova i kolena i borbe u klinču, čak i u cenzurisanim borbama gde laktovi nisu dozvoljeni (u zapadnom svetu) kolena i klinč se koriste neograničeno, dok u k1 pravilima u kik boxu imaš 5 sekundi i jedno ili dva kolena, pa sudija rastavlja. U klinču su dozvoljena su bacanja, hvatanje noge itd.

I najbitnije: Muay thai se koristi prirodnim silama rotacije, centrifugalnom silom okreta iz kuka…

Tako da treningom postajemo jaki i tvrdi ko kamen, a u borbi se ne ide na mišiće već smo mekani kao voda i sve teče lagano, ali svaki udarac je uvek maksimalna snaga.

Ovo je jedino mesto u Beogradu kolko ja znam gde se uči tradicionalni muaythai.

Mt borci idu na izdržljivost i na ritam.

Nije mi cilj da nakoutujem nekoga u prvih 30 sekundi, niti u prvoj rund, već mi je cilj da njega dovedem do treće runde gde će suparnik biti umoran, a ja ne.

Jaki udarci po nogama i po telu i jačanje osetljivosti cevanica.

14021601_127228374395936_6250683260474313125_n
Foto: Marko Milenković

Instagram:

muaythai_maniac

fb:

https://www.facebook.com/bigbiz416

Ja sam u Beogradu, na Vidikovcu!

Marko Milenkovic

Link my page @muaythaimaniac

Ostavi komentar