Ljubičasta boja: zašto je nema na zastavama?

Ljubičasta boja: zašto je nema na zastavama?

Proces dobijanja ljubičaste boje bio je komplikovan i skup. Naime, ova boja se dobijala od posebne vrste morskih puževa koji žive u Sredozemnom moru.

Čak i vičnim poznavaocima zastava jedna stvar često promakne: skoro ni na jednoj zastavi nema ljubičaste boje. Na svetu postoji ukupno 194 nezavisne države, a mnoge su dodavale svojim zastavama ukrasne elemente poput orlova, zvezda, mačeta ili zmajeva, ali nijedna nije ljubičastu boju… Zašto?

Odgovor je prilično jednostavan – ljubičasta boja je bila jako skupa! Proces dobijanja ljubičaste boje bio je prekomplikovan i skup. Ova boja se dobijala od jedne vrste morskih puževa koji žive u Sredozemnom moru. Bilo je potrebno čak 10.000 puževa za jedan jedini gram boje.  Zato je ljubičasta bila skuplja od samog zlata.

Ljubičasta boja povezivana je sa kraljevskim porodicama i vladarima, ali i božijim izaslanicima, naročito u Egiptu, Rimu, Persiji i Vizantiji. U 16. veku kraljica Elizabeta je čak naredila da ljubičastu boju smeju nositi samo članovi kraljevske porodice. Otuda naziv ‘kraljevska ljubičasta’.

Međutim, nisu svi vladari bili naklonjeni ovoj skupocenoj boji – rimski imperator Aurelije zabranio je svojoj supruzi da kupi svileni ljubičasti šal jer je u dukatima koštao tri puta težine samog imperatora. Jedna bočica ljubičaste boje koštala je tri zlatne poluge, što bi prevedeno na današnje valute značilo oko 56.000 dolara. Iako je ljubičasta odeća postojala, dodavati ovu boju na zastave jednostavno nije bilo isplativo.

Status ljubičaste boje se iz korena promenio 1856. godine kada je student Britanskog univerziteta Vilijam Henri Perkin, pokušavajući da pronađe lek za malariju, slučajno otkrio način kako da proizvede sintetičku ljubičastu boju. Kako je njena proizvodnja znatno olakšana, ljubičasta je postala dostupnija svima, te ne čudi što se pojavljuje na pojedinim zastavama nastalim nakon 1900-tih.

Preuzeto sa: Vajbmagazin

Ostavi komentar