Ko nam vaspitava decu?

Ko nam vaspitava decu?

Jedna od istina jeste da je stanje u svetu nebitno ako čovekov mali svet funkcioniše na istinskim vrednostima. A ja vam kažem: to dete može uticati i na čitav eksterni svet. Zato se pitajte svakog jutra: Ko i kako vam vaspitava decu?

Pozitivna budućnost čitavog sveta zavisi od pozitivnog vaspitanja deteta. Ako su deca naučena pravim vrednostima i mogućnostima stvarnog sveta, koje su šanse da budu nesrećna, nasilno raspoložena ili nerazumna i neuspešna? Koje su šanse da budućnost sveta bude negativna? Šta su prave vrednosti?

Ukratko, reč je o bezuslovnosti u ljubavi, dobroti, razumevanju i bilo kojoj pozitivnoj osobini. Ljubav ima istinski smisao samo kada se iz nje istisnu interesi i ono zato te volim. Sve drugo nije ljubav već pogrešna slika o smislu života. Ta slika, ukoliko se pretvori u nešto što liči na realnost, doslovce uzeće smisao života detetu koje će ga kasnije širiti u svetu. Ovo će graditi sliku bezvrednosti života a takav život ne može širiti sreću, niti znati šta je istinska sreća. Dobrota je takođe pozitiv koji spaja ljude u neraskidivu celinu. Dobrota je dobrota samo onda kada je bezuslovna kao i ljubav. Sve drugo je biznis pogrešno imenovan.

Kada dete učini drugom detetu zbog nade da mu drugo dete učini isto, ono mu je prodalo uslugu. Nazove li ono to dobrotom, ostaće zauvek odvojeno od istine potrebne za otključavanje srca vrednih ljudi. Svaka pozitivna Božanska osobina u čoveku mora biti bezuslovna kako bi stvaran svet i smisao života bili vidljivi. Stvaran svet je svet koji gledamo bez ubeđenja i mešanja našeg suda o njemu. Oni koji vide taj svet, vide i sve ono što im treba za bilo šta što žele. Dužnost je svakog roditelja da obrati pažnju na interesovanja deteta kao i na faktore van kuće koji utiču na dete.

Formiranje jedne ličnosti zavisi od porodice, spoljašnjeg sveta pa čak i interneta i televizije. Sve što to dete vidi utiče na njega i zato svaki roditelj mora da radi na tome da preuzme odgovornost za polazno vaspitanje deteta. Autoritet nad detetom je poželjna stvar u ranom uzrastu. Kasnije, taj autoritet treba da nestane kada dete odraste. Od najranijih dana života jednog deteta potrebno je graditi odnos u kom dete pokazuje svoju sliku o svemu oko njega kao i o tome ko, šta i kako utiče na njega. Bez ovakvog pristupa roditelja, sliku koje će dete imati o životu definisaće sredina, tv program i površan detenji sud o tome. Ono što je danas in u svetu, ono što se nalazi na tv-u jesu informacije koje stvaraju krivu sliku o srećnim životima. Ličnost formirana na tim informacijama mora patiti kroz život zbog slepog jurišanja ka zadovoljavanju potrebe da bude in. Kako je to in vremenom zamenjeno sa smislom života, tako je to jurišanje jedno veliko udaljavanje od istinske sreće.

Ko nam vaspitava decu? Kako nam vaspitava decu?

Ovo su pitanja sa kojima svakodnevno treba da se zabavlja svaka odrasla osoba sve dok njeno dete ne izraste u mladog čoveka odgajenog na pravim informacijama. Zatim je dužnost roditelja da poništi sopstveni autoritet i dalji boravak sebe u životu tog deteta učini drugarskim. Pa i ako tom novoodraslom čoveku zatreba savet, javiće se svom najiskrenijem drugaru. Na ovaj način formira se porodica u koju dolazi sreća. Ako vi na ovaj način vaspitavate decu, vaše dete će kao odrasli čovek pronaći ljubav i iskrena drugarstva, biće srećno i ponoviće ovo kroz svoje potomstvo. Od vašeg preuzimanja odgovornosti i vaspitavanja deteta na način koji razvija razumevanje, ljubav i dobrotu i pozitivno raspoloženje, zavisi pozitivna budućnost deteta, njegove sutrašnje porodice i ljudi oko njega. Njegove oči videće svetlu stranu života zbog njegove svetle unutrašnjosti o kojoj se vi kao roditelji starate dok dete ne ovlada sobom. Jedna od istina jeste da je stanje u svetu nebitno ako čovekov mali svet funkcioniše na istinskim vrednostima. A ja vam kažem: to dete može uticati i na čitav eksterni svet. Zato se pitajte svakog jutra: Ko i kako vam vaspitava decu?

Ostavi komentar